Ochutnali jsme koktejl s mezcalem, jeho chuť vás překvapí!
Shoda okolností mě dostala do pražského, celkem čerstvého podniku ALMA. Za projektem stojí lidé od značky KRO, kterou dost možná alespoň z doslechu znáte. V Almě se v úterý odehrály dva vzdělávací (a ochutnávkové) bloky zaměřené na barovou kulturu, a především na téma, jak uspět v barovém světě.
Speakerkou byla barmanka z mexického baru Hanky Panky, Gina Barbachano. Je to skromná a milá osoba, která se svým vřelým projevem pokoušela předat své zkušenosti, historii i podněty k zamyšlení naplněnému sálu pod restaurací Alma. Líbila se mi celá řada věcí, o kterých Gina mluvila. Je skvělé poslouchat člověka, který TO dokázal. Spousta věcí bude na první dobrou znít klišovitě, jako že jasně, to je přece všude a co vůbec řešíš. Ano a ne. Gina skrz tyhle pseudo-klišovité věci jako je důraz na zdravou komunikaci, tvoření týmového ducha, přesvědčení, že žádná myšlenka není k zahození a ve finále prostě lidskost jsou cesta, která motivovanému týmu přináší ovoce.
Možnost nahlédnout do tvorby receptur, shlédnout pár videí z režie Hanky Panky, kdy se v jenom tvrdí, že Každý má rád sluníčko, a vidět, že celá řada lidí z oboru ty věci hltá, dělá si poznámky, fotí si prezentaci, která ukazuje všelijaké myšlenkové mapy byla úžasná a inspirativní. Díky takovýmto vzdělávacím eventům a lidem, kteří si z nich odnáší cenné poznámky bude kultura kolem barů vzkvétat.
Když vás budou v Hanky Panky usazovat, na vašem stole bude pro každého ležet View-Master, který má evokovat nostalgické emoce. Znají svou klientelu. Někteří View-Master ani neznají. Oni vědí, že jejich hosté ano. Hrozně mě bavila ta skoro laškovná představa, že čekám na drink v krásném prostředí a můžu si vzít tuhle hračku. Když tohle zažijete, nejspíš o tom řeknete svým blízkým. A to je úspěch.
Celkově jsme Ginu poslouchali něco přes hodinu. Čas po semináři byl věnován dotazům. Kvituju otázku z publika na téma nealkoholických koktejlů či shotů a moderní odpověď na samotnou problematiku, i přesto, že mexičané pijou ve velkém pivo, mezcal a to vás možná překvapí, Cuba Libre. Dozvěděl jsem se, že kvůli vysoké poptávce po konkrétním rumu postavili v Mexiku továrnu, která má tuhle poptávku uspokojit. Wow.
Od sedmi večer se pak konal ochutnávkový blok, kdy si Gina spolu s barmany z Almy stoupla k všem těm lesklým nástrojům a míchala 4 drinky, které pro událost vybrala. Měl jsem možnost ochutnat tři z nich a vůbec nevím, jak bych takové dojmy předal skrz písmenka. Těžko to nazvat minimalismem a jednoduchostí, i když to tak ve skleničce vypadalo. Celkový estetický dojem od volby skla po ovonění drinku až po jeho ochutnání byl zážitkem. Favorizoval jsem drink na bázi mezcalu, který byl komplexní a redefinoval (alespoň pro mě) roli mezcalu v koktejlech. Drink to byl velmi jemný, podtržený dokonale naloženými plátky hroznového vína. Zmínit ale musím i koktejl postavený na mexické kukuřičné whisky, který pro změnu pro aroma obsahoval kousíček hořké čokolády a po přivonění před napitím se k sobě přihlásila celá paleta jemných vůní od samotné čokolády, sherry až po kukuřičnou, velmi příjemnou whisky.
Doufám, že některé z drinků budou k dispozici v Almě ještě nějakou dobu, protože je to opravdu nevšední zážitek. Zajděte si a nechte se hýčkat profesionály.
Text Daniel Kopecký, foto M0ST Nápoje / Beverages