Oslňte přátele společnou degustací vína

Photo by Kym Ellis on Unsplash
Photo by Kym Ellis on Unsplash

Pozvat si domů pár přátel, otevřít několik lahvinek vína a vychutnávat si jejich obsah nad lehce plynoucí konverzací… to je jeden z nejhezčích způsobů, jak strávit večer. Abyste při jeho plánování nešlápli vedle, prozradíme vám několik tipů, s nimiž se stanete mistrem domácích degustací vína.

 

Než se vydáte na nákup lahví drahocenného nápoje, zkuste se v první řadě zamyslet, jaký mají vaši přátelé či hosté vztah k vínu. Pijí ho rádi? Zajímají se o něj? Popřípadě víte, jaký styl vína mají v oblibě? Díky tomu se snadno vyhnete přešlapům, kdy naservírujete těžké červené víno pivařovi nebo milovníkovi bublinek. Určitě není od věci přihlédnout i k roční době – růžová a šumivá vína chutnají skvěle v létě na zahradě, zatímco červená vína si zase více užijeme v zimním období.

 

Degustační set je trefa do černého

 

Jestliže si nejste jistí preferencí svých hostů nebo si netroufnete zkombinovat vína po svém, svěřte se raději do rukou profesionálů, kteří pro tyto účely sestavili již hotové degustační sety. „Existují nevyčerpatelné možnosti, jak vína do setů kombinovat. Zajímavé je například ochutnat tři styly šampaňského od jednoho vinaře nebo naopak vyzkoušet bublinky ze tří různých zemí. Jedinečný zážitek z takzvané vertikální degustace okusíte pomocí degustačního setu Médoc z vinařství Château Saint-Hilaire, kde najdete tři různé ročníky jednoho vína (2006, 2011, 2015). Jejich ochutnáváním porovnáte, jak se může víno ze stejných vinic a stejné odrůdy lišit podle různých let sklizně – každý rok je totiž trochu jiné počasí a úroda, a také dle stáří, tedy stupně nazrálosti,“ sdílí své doporučení Jan Pánek, majitel e-shopu Vinozarchivu.cz.

 

Jak už napověděl odborník, máte opravdu velké pole působnosti při výběru vín do degustace. Můžete se držet třeba vín z jednoho regionu (například Toskánsko nebo Burgundsko). Můžete vyzkoušet také horizontální degustaci – vyberete si jednu odrůdu a porovnáte, jak se jí daří v různých částech země (třeba Chardonnay z Pálavy a z Itálie). Nebo se soustředíte na jednoho vinaře a ochutnáte průřez jeho tvorbou. Další možností je, že si zvolíte jednu odrůdu, jeden ročník a ochutnáte, jak se ji v tom daném roce povedlo zpracovat různým vinařům. Vína můžete do degustace zvolit i podle ceny – nakupte například různé Merloty a ochutnejte je postupně od toho nejlevnějšího až po ten nejdražší.

 

Pokud se cítíte jistě v kramflecích, můžete se s přáteli pustit do slepé degustace. V takovém případě jen zakryjete etikety láhve (případně víno přelejete do karafy) a zkusíte bez nápovědy poznat, o jaké víno se jedná. Pro začátek bude určitě velký úspěch, pokud uhádnete alespoň odrůdu. Skuteční experti jsou schopni poznat i oblast, ročník nebo třeba cenovou relaci daného vína. Ale to už chce skutečně hodně tréninku.

 

Na pořadí záleží

 

Ač je volba vín pro degustaci poměrně liberální záležitostí, pořadí, v jakém je budete servírovat, je ale přesně dané. A to z jednoho prostého důvodu – abyste si každý vzorek patřičně vychutnali a zbytečně si „nezabili“ chuťové buňky. Nejprve proto podávejte šumivá vína, poté svěží bílá vína (Ryzlink, Pinot Grigio), pak můžete přejít k těžším bílým vínům, která zrála v sudu (Chardonnay), následují lehká červená vína (Pinot Noir), až se dostanete k těžkým červeným vínům (Cabernet Sauvignon, Merlot). Dále platí, že mladá vína dostanou vždy přednost před archivními, jejichž chuť bude opravdu hodně komplexní. Máte-li k dispozici nějaké sladké víno nebo dezertní, určitě ho nechte až na úplný závěr.

 

Další pokyn pro perfektní průběh degustace bude možná ten nejtěžší – odolejte pokušení připravit pro vaše přátele hostinu plnou dobrot. Vyzrálé sýry, olivy, šunky a salámy všeho druhu jsou sice vynikající pochoutky, ale mají obrovský vliv na vaše chuťové pohárky. A jelikož je váš večer hlavně o víně, zkuste si svůj jazýček šetřit, co nejvíc to půjde. Po skončení degustace můžete hosty plně zasytit. K vínu podávejte jen čistou vodu (bez citronu a bylinek), nakrájenou bagetu a krekry nebo tyčinky bez příchutě – třeba předem upečte vlastní například italské grissini!

 

Degustace na papíře

 

Samotná degustace je jen půlka zábavy – druhá přichází, když víno rozebíráte s přáteli. Navzájem se svěřujete se svými dojmy a porovnáváte své názory. Pro ucelení vlastního postoje je určitě přínosné udělat si záznam o degustaci. Zhodnoťte každý vzorek podle vzhledu, vůně, chuti a celkového dojmu a poznamenejte si, co vás bavilo či naopak bez čeho byste se obešli. Nemusíte si vést stobodovou tabulku, jako to dělají profesionálové, zvolte vlastní systém – třeba stupnici od 1 do 10 bodů nebo vína známkujte jako děti ve škole. Na závěr své degustační tabulky s přáteli porovnejte. Určitě vás překvapí, jak široký má víno záběr a že rozhodně všichni nemají stejné chutě.

 

Comments

comments

Vyhledat