Sia chystá pálivý speciál + 6 faktů o pálivých papričkách

foto Sia
foto Sia

Habanero, Jalapeňo nebo 7 Pot Brain Strain. Restaurace Sia představí během akce Sia taste: chilli pět nových pokrmů zvýrazněných chilli papričkami

 

Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch z minulého roku a ve spolupráci s rodinným podnikem Palíto si pro své hosty připravili speciální pálivé menu plné chilli papriček. Pět jídel, pět chilli papriček, degustační chilli talíř a nápoje na snížení pálivosti se budou v Sie podávat od 18. do 29. září. 

 

Víc než o pálivost jde o podtrhnutí chuti 

 

Papričky do pálivého menu vybíral Jiří Štift podle stupňů pálivosti a specifické chuti každé z nich. „Menu jsem sestavoval tak, aby papričky svou pálivostí nezakryly chuť jídla, ale naopak ji umocnily. Například oranžový Habanero funguje dobře s ovocem, sám má ovocnou chuť a tím zvýrazní celkový zážitek z pokrmu,“ popisuje šéfkuchař. „Pro mě osobně je vždy důležitější chuť papričky než její pálivost,“ dodává. Nejméně ostré jsou klasické jalapeňos z Mexika, jejich pálivost se pohybuje okolo tří až pěti tisíc SHU (Scovilleových jednotek pálivosti), naopak nejpálivější bude paprička s netradičním názvem 7 Pot Brain Strain, která dosahuje pálivosti až 1,4 milionu SHU! Svým tvarem připomíná lidský mozek a využívá se výhradně do omáček, protože  samotná se jíst takřka nedá. 

 

Komu se podaří sníst během akce Sia taste: chilli všech pět pokrmů s papričkou Jalapěno, Habanero, Trinidad Scorpion Moruga, Naga Bhut Jolokia a 7 Pot Brani Strain, obdrží od restaurace Sia titul Chilli Master. 

 

Věděli jste, že …? 

 

  • Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
  • Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne. 
  • Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě. 
  • Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí. 
  • Smrtelná dávka kapsaicinu je 15 milionů SHU
  • Nejpálivější paprička na světě je Carolina Reaper se 2,2 milion SHU a je zapsána v Guinnessově knize rekordů

 

Více informací na webu, Facebooku či Instagramu.

 

Comments

comments

Vyhledat