Svatomartinské hody v Lokálu: k české kuchyni patří husa
Rok se s rokem sešel a opět nastal čas svatomartinských hus. Dozlatova upečených, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. V případě Lokálu, kde si sváteční pokrm vychutnáte i letos, se jedná o čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích. Po upečení přichází na talíři s červeným zelím s jablky a knedlíky nebo lokšemi. Svatý Martin letos sice připadá na pondělí, v Lokálech si svatomartinskou husu ale můžete vychutnat již od soboty 9. listopadu.
K české tradici patří česká husa. V Lokálech se letos bude podávat čerstvá, nemražená husa z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem.
„Spolupráci s Farmou Tůmovi, která pro Lokály dokáže zajistit čerstvé husy v té nejlepší možné kvalitě, se nám povedlo navázat loni a mám z ní velkou radost. K české kuchyni česká husa zkrátka patří a my jsme dlouho hledali dodavatele, který by dokázal uspokojit naši poptávku nejen z hlediska kvality, ale také potřebného množství,” upozorňuje Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů.
Celkem do všech devíti Lokálů letos poputuje okolo 500 hus, z nichž vznikne svatomartinský pokrm. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky. Podle Lokálu obojí pak doplní houskový či bramborový knedlík nebo lokše. Svatomartinský víkend v Lokálech odstartuje v sobotu 9. listopadu a husu si zde vychutnáte až do pondělí 11. listopadu.