Sýrový tip: Verena

foto La Formaggeria
foto La Formaggeria

Verena Dolce – sýrový poklad mnoha tváří

 

Měkký a jemný sýr z horského mléka skvěle chutná samotný, ale i v teplých pokrmech, kde se příjemně rozpouští.

Verena dolce je výsledkem starobylého sýrařského umění rodiny Brazzale, která ji vyrábí v litovelské sýrárně Brazzale Moravia z plnotučného mléka z eko udržitelného řetězce. Vyznačuje se lisovaným sýrovým těstem s harmonickými očky a jemnou chutí. Sýr zraje přibližně tři týdny, až dosáhne harmonické, svěží chuti připomínající čerstvě nadojené mléko, s kyselkavými tóny podobnými jogurtu. Voní jemně, po másle a plnotučném jogurtu. Sýrové těsto je měkké, pružné, světlé až slámově žluté, s výraznými očky.

Verenu lze nakrájet na kostičky, plátky či trojúhelníčky a servírovat ji na prkénku s dalšími druhy měkkých sýrů, ve spojení s uzeninami, ale také s ovocem a omáčkami či marmeládkami. Hodí se k němu kupříkladu lanýžový med, vinná želatinka anebo cibulová salsa. Protože se Verena dolce snadno rozpouští, nachází opravdu všestranné využití i v mnoha receptech. Jestliže je sýr již nakrájený, pohodlně ho použijete do vaječných omelet, slaných nákypů či omáček. V menších zapékacích miskách zase můžete připravit mini nákypy se sýrovou náplní. 

Více inspirace a seznam poboček najdete na www.laformaggeria.com 

Cena: 26,90 Kč / 100 g       

 

 

Comments

comments

Vyhledat