Ve Štanglu se začaly podávat snídaně

Degustační restaurace Štangl v pražském Karlíně začala nabízet sobotní snídaně. Tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Martina Štangla hostům připravuje tříchodové menu, které je postavené na sezónních lokálních surovinách od malých farmářů. Snídaně spojují uvolněnou atmosféru pomalých víkendových rán s precizností a servisem fine-diningového večera. Část snídaně si navíc každý host sestavuje sám podle vlastní chuti.

Myšlenka sobotních snídaní se zrodila z historie samotného místa, kde restaurace Štangl sídlí: „Do tohoto prostoru snídaně přirozeně patří už od otevření Esky. Současně jsme hostům chtěli dopřát snídaňový zážitek, který bude odpovídat naší filozofii a našemu standardu. Stejně jako u večeří nabízíme výjimečný servis a pokrmy z lokálních surovin – sezónních, od malých farmářů a v té nejlepší možné kvalitě,“ vysvětluje vznik konceptu generální manažer restaurace Rudolf Herman.

 

Tři chody podle sezóny

Snídaně ve Štanglu se skládá ze tří chodů. Jako první se servírují menší sdílené předkrmy, které se mění podle sezóny. Předkrmy zahrnují čerstvé sýry z Krasolesí a zeleninu, paštiku, rybí rillettes, domácí máslo nebo ovocné marmelády. Vše doplňuje čerstvé pečivo z Esky a chlebové placky, které znají hosté Štanglu i z večerního servisu.

Hlavní chod si už volí každý host sám – na výběr má mezi vejci z volného chovu, kaší z ovesných vloček a grilovaným masem. Přitom si může říct, jak by chtěl svoje hlavní jídlo připravit a společně s obsluhou pak vymyslí ideální kombinaci.

Na menu tak nejsou hotová jídla, ale spíše výběr základních surovin.

„Jedinečnost našich snídaní spočívá v tom, že vznikají do značné míry na přání hosta. Na menu tak nejsou hotová jídla, ale spíše výběr základních surovin. Host má prostor obsluze říct, co má rád, a my mu jídlo připravíme tak, aby mu opravdu chutnalo,“ vysvětluje šéfkuchař Martin Štangl s tím, že rozhodující je právě dialog obsluhy a hosta.

Jednotlivé komponenty lze přitom kombinovat: „Pokud si vyberete například vejce Benedikt, rádi vám je doplníme plátky hovězí svíčkové. Steak můžeme připravit s omeletou, ovesnou kaši naslano třeba s míchanými vejci a nakládanou zeleninou,“ dodává Štangl.

Opravdu drobní producenti

Stejně jako v případě večeří odráží snídaňové menu to, co je aktuálně v sezóně. Jednotlivé suroviny jsou lokální a pocházejí od tuzemských farmářů a pěstitelů. Stařenou hovězí svíčkovou a salsicciu odebírá Štangl z Amasa, vejce jsou z malé regenerativní farmy Štamberk na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny.

„Jako degustační koncept máme velkou výhodu, že můžeme pracovat s opravdu drobnými producenty a nabídnout hostům suroviny, které jsou v té nejlepší možné kvalitě,“ doplňuje Štangl.

Snídani zakončuje sladký chod. Host si vybírá mezi dvěma dezerty – lívanci se smetánkem a grilovanými jablky na ohni, nebo tradičním českým moučníkem. I ten se bude pravidelně obměňovat podle sezóny.

Snídani je možné doplnit například výběrovou kávou, ovocným fresh džusem, kefírem nebo kombuchou.

„Připravené máme i snídaňové alkoholické koktejly, perlivé víno od českých vinařů nebo champagne,“ upřesňuje nápojovou nabídku Rudolf Herman.

Vegani se najedí taky

Snídaně se ve Štanglu podávají každou sobotu od 9 do 11 hodin. Pro hosty s dietními omezeními tým kuchařů připraví i veganskou nebo bezlepkovou variantu. Své místo si hosté mohou rezervovat prostřednictvím online systému na webu restaurace: https://stangl.ambi.cz

 

Comments

comments

Vyhledat