Výstaviště Praha, a.s., v roce 2025: pokračující rozvoj areálů Výstaviště i oslavy 130 let Holešovické tržnice
Společnost Výstaviště Praha, a.s., která spravuje areály Výstaviště a Holešovické tržnice, má za sebou druhý rok hospodářského propojení obou areálů a stejně jako se loňský rok nesl ve znamení rozvoje, i ten letošní slibuje pokračující růst obou areálů. V roce 2025 se mohou návštěvníci těšit především, v případě Holešovické tržnice, na otevření budovy bývalé jateční burzy po náročné rekonstrukci, Haly 27 a 28 jako budoucích obchodních jednotek nebo na oslavy 130 let areálu v podobě gurmánsko-kulturního festivalu, jehož součástí budou koncerty, přednášky nebo gastroperformance BEEF. Na Výstavišti i v roce 2025 pokračuje rekonstrukce Průmyslového paláce, multimediální prostor Nová Spirála nabídne další bohatý program a chybět nebude ani Den hrdinů, akce, která vzdává hold IZS a která si letos připíše desátý jubilejní křížek. Na Výstavišti i v tržnici bude v roce 2025 nabito stovkami akcí, ať už vlastních nebo třetích stran, a nabídka bude opět pestrá pro všechny věkové kategorie.
Na Výstavišti
Také v tomto roce bude na Výstavišti po celý rok na akce i další rozvoj nabito. Jako již tradičně započne sezonu symbolicky oblíbená Matějská pouť, která letos nabídne návštěvníkům legendární ocelovou horskou dráhu Cyklon, která na Výstavišti vozila děti i dospělé více než 40 let. S Matějskou poutí se probudí také park na Výstavišti a s ním všechny sportovní aktivity, od běhu, kol, koloběžek a bruslí po skate, jógu v přírodě, parkour, přírodní work-out či dětské venkovní prolézačky. Od jara budou rovněž otevřeny všechny kavárny. „Letošní rok nám přináší opět velkou porci akcí pro širokou veřejnost a všechny věkové kategorie, ráda bych však návštěvníky pozvala zejména na dva eventy, a to třetí ročník Prague Bike Fest, kdy jsme loni přivítali na sedm tisíc návštěvníků a letos máme v plánu atakovat hranici deseti tisíc návštěvníků a povýšit tak akci na největší cyklo festival v zemi. Vedle toho ale také srdečně zvu návštěvníky na desátý, tedy jubilejní ročník Dne hrdinů. V loňském roce byla akce z důvodu povodní zrušena, proto aktivity, které jsme chtěli představit v rámci zrušeného ročníku, přecházejí do roku 2025 a my se moc těšíme, že ukážeme třeba humanitární základnu v plné parádě a nabídneme další novinky jako podcast stage a mnoho dalšího,“ láká na Výstaviště Daniel Netušil, programový ředitel Výstaviště Praha.
Nová Spirála uvítá zvučná jména
Jednou z hlavních událostí roku 2024 bylo otevření Nové Spirály po dvaadvaceti letech a také v tomto roce bude tomuto multižánrovému prostoru věnována značná pozornost. Spirála slibuje nabitý a velice rozmanitý program, a to po celý rok. V současné chvíli pokračují reprízy multimediální show Vzkříšení i milostné romance Madisonských mostů. „V roce 2025 plánujeme velkou premiéru The Saturn Revue, retro-futuristickou hudební revue a varietní show, která divákům nabídne nezapomenutelný zážitek na světové úrovni. Pravidelně začne fungovat malý sál jako klubová scéna či prostor pro menší divadla a plánujeme řadu koncertů ve velkém sále, od vážné hudby, přes popovou, až po jazzovou. Zde bych rád zejména upozornil na české scéně unikátní vystoupení operního pěvce Pavla Černocha s hosty. Do toho spolupracujeme na akcích třetích stran, jako jsou koncerty, konference, předávání cen,“ přibližuje rok 2025 Jan Makalouš, ředitel Nové Spirály.
Průmyslový palác – návrat vitráží z Nového Boru
Rekonstrukce Průmyslového paláce zdárně pokračuje také v tomto roce. V únoru bude završen třetí rok od zahájení rekonstrukčních prací s tím, že k předání stavby by mělo dojít v červnu 2026. Na své místo se z novoborské sklárny Kolektiv Ateliers vrátí komplet 2256 metrů vitráží, jejichž renovace byla započata na podzim roku 2024. Levé křídlo se dočká nové střechy a oken, pokračují zde také práce na fasádě. Letošní rok jsou v plánu rozsáhlé práce v suterénu, kde proběhne kompletace strojoven – usazení vzduchotechnických jednotek, čerpadla pro sprinklery, tepelná čerpadla, chladicí jednotky, rozvaděče elektro a další. Na střední hale bude dokončena střecha a do konce roku bude finálně vyhotovena i nová podlaha. V pravém křídle pak bude pokračovat sanace ocelové konstrukce a rekonstrukce Smetanovy vestavby, zároveň zde bude vybudována hrubá podlaha.
„V tuto chvíli již počítáme s přesunem významných akcí do Průmyslového paláce od roku 2027, a to zejména veletrh Svět knihy. Pevně ale věříme, že i akce, které byly nuceny z důvodu rekonstrukce paláce areál opustit, se ve větší míře navrátí s dokončením rekonstrukce v příštím roce. Celkově již z obchodního hlediska s palácem pracujeme a letos se chystáme prezentovat na IMEX Frankfurt, IBTM Barcelona, ale zvažujeme i IMEX America, kdy cítíme potřebu návratu na tento trh. Vedle toho se soustředíme na obchod v oblasti menších eventů a akcí, kdy prezentujeme třeba nákupčím v Londýne či Milanu. Mám-li však nalákat širokou veřejnost na konkrétní událost tohoto roku, určitě nepromeškejte koncert Marka Ztraceného,“ shrnuje obchodní výhledy areálu Marie Štéglová, obchodní ředitelka Výstaviště Praha a dodává: „Samozřejmě nebudou ani v tomto roce chybět oblíbené akce jako Svět knihy, Metronome, hostování Studia Dva nebo Azylu78 a desítky dalších.“
V oblasti rozvojové je v plánu pro letošní rok vedle pokračující rekonstrukce Průmyslového paláce také pokračující práce na objektu Lapidária, dále rekonstrukce pavilonu J, kde sídlí Policie ČR, dojde však i k úpravám parkovacích ploch či údržbě veřejného osvětlení. V řešení je rovněž objekt Pyramidy, kde probíhají obchodní jednání o dalším využití budovy.
Holešovická tržnice
Holešovická tržnice započala svou obrodu před dvěma lety, přičemž v tomto roce dojde k otevření nejvýznamnější budovy bývalých jatek – Burzy. Jednou z dalších zásadních událostí v letošním roce bude rovněž uvolnění korz od stavebních dvorů, a to po dvou letech, kdy byla započata právě rekonstrukce Burzy. V hlavní roli pak budou po celý rok samozřejmě oslavy 130 let od zprovoznění areálu vedle pokračujících rekonstrukcí a revitalizací vybraných hal, cestních ploch či řešení infrastruktury.
„Nedávno jsme na radě schválili strategickou koncepci rozvoje Holešovické tržnice do roku 2038. Areál je dlouhodobě podinvestován a potřebuje investice ve výši asi 5 miliard korun. Nicméně v tržnici postupně probíhají i dílčí úpravy některých hal a také modernizace technické infrastruktury. Hezkým dárkem ke 130. narozeninám tržnice bude letošní otevření zrekonstruované bývalé jateční burzy. Přibližně rok poté vstane z popela také Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Jeho obnova po ničivém požáru v roce 2008 patří k nejnáročnějším a nejnákladnějším projektům pro Prahu. Po rekonstrukci Průmyslový palác nabídne jeden z největších krytých prostor pro kongresy a další akce ve střední Evropě,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.
Tržnice slaví 130 let aneb jídlo všude kam se podíváš!
Holešovická tržnice se v roce 2024 definitivně zařadila na pražskou gastro mapu nejen díky vlastním pop-up konceptům, které představují různé kuchyně světa v rámci jednodenních gurmet eventů nebo téměř celoročnímu provozu Food Truck Pointu, ale i díky již tradičním nákupům v Hale 22, kde najdou návštěvníci po celý rok zejména produkty od českých farmářů. Rok 2025 však slibuje další značný růst v oblasti gastronomie, a to nejen prostřednictvím zmíněné budovy Burza, jejíž rekonstrukce se chýlí ke konci, a kde již letos nabídne nový provozovatel Zátiší Group kvalitní občerstvení pro širokou veřejnost.
Gastronomické zážitky v tržnici umocní v roce 2025 také oslavy 130 let areálu bývalých jatek, jejichž hlavní část se odehraje na jaře v Hale 17. „V Hale 17 vyroste v tržnici na tři týdny prostor s kavárnou, v níž bude čekat svět plný gastronomických specialit a program v podobě koncertů kapel jako WWW Neurobeat, Republic of Two nebo Ida the Young, přednášek, tematické Fuck Up Night či drobných performancí. Kompletní program bude zveřejněn a předprodej spuštěn v průběhu února,“ doplňuje Michal Tošovský.
V prvním patře Haly 17 se pak příběh jídla a jeho historie, minulost Holešovické tržnice a úvahy o budoucnosti naší gastronomie propíšou do neopakovatelné fúze jídla a divadla pod názvem BEEF. „Přijměte pozvání do chrámu hodování, místa, kde se jídlo stává náboženstvím a zážitek vírou. Během pouze 15 vybraných večerů vás čeká jedinečné jedenáctichodové degustační menu, připravené týmem šéfkuchaře restaurace Mlýnec Ládi Vaníčka ze Zátiší Catering Group. Menu této výjimečné gastro performance je z 90 % vegetariánské, a pokud si přejete, můžete si při nákupu vstupenky zvolit zcela vegetariánskou variantu. Každý chod je uměleckým zážitkem spojujícím performance, vizuální show a stand-up, které se propojují v jedno nezapomenutelné menu, jež probudí všechny vaše smysly,“ představuje koncept BEEF jeho spoluautorka Veronika Svobodová, programová manažerka Holešovické tržnice.
Burza se stane nejen gastronomickým, ale i kulturním centrem Holešovické tržnice. Cílem je oživit celý prostor a podpořit jeho přeměnu v centrum kultury, gastronomie a odpočinku, které nabídne kvalitní jídlo a autentickou atmosféru pro Pražany i turisty. „Zátiší Group se těší na to, že otevření Burzy bude dalším krokem k demokratizaci kvalitní gastronomie. Interiér Burzy bude kombinovat historické prvky budovy bývalé jateční burzy s moderním designem. Centrálním bodem celého prostoru se stane skleněný bar od renomovaného studia Lasvit, který podtrhne nejen estetičnost, ale i inovativní přístup k celkovému pojetí restaurace. Nábytek bude laděn v kontrastu mezi historickým a současným, což propojí minulost s přítomností,“ komentuje David Tomašovych, Catering Finance & Business Development Director, Zátiší Group.
Nově se mohou návštěvníci těšit také na skupinu Ambiente, která představí hned tři lahodné koncepty. Dva oblíbené podniky Ambiente – řeznictví Naše maso a cukrárna Myšák, a také zcela nový koncept slovenské restaurace. Ambiente vytvoří v tržnici pro návštěvníky místo, které bude žít od rána do noci. „Holešovický dvorek propojí všechny tři koncepty – ráno si tu budete moct vychutnat snídani u Myšáka s výběrovou kávou a tradičními českými zákusky, k obědu zamířit na výtečné steaky či burgery z Našeho masa nebo na slovenské speciality a srdečnou pohostinnost v restauraci vedené šéfkuchařem Tomášem Valkovičem. Večer pak bude patřit vínu, fine diningu a neformálnímu posezení pod širým nebem,“ komentuje Šárka Hamanová, PR manažerka Ambiente.