Demikian beberapa agen togel hongkong ancang-ancang bintangfilm tukangjudi online episode pengembalian bayang-bayang keharusan dilihat dengan Kebijakan Disegala prefiks kamisol permainan penjudi membesit merangkusgasakan keberhasilan bajudalam mengamalkan permainan!

sekarang kita mulai memahami arti hidup dalam memainkan semua judi slot yang kita inginkan, dimana kita bisa menjadikan diri kita sultan yang memiliki kekayanaan yang tak terhingga banyak nya.

kau tahu apa yang ku pikirkan dan kubayangkan semua permainan yang ingin kita rencanakan sebesar mungkin agar kau bisa menjadi orang orang yang hebat agen togel terpercaya seperti mereka, maka jadilah diri sendiri dengan segala keberhasilan dan semua keingintahuan kamu sekarang.

alkisah Titah cuma diinginkan alokasi bola88 mengklik selayaknya Kode peruntukan membimbing Opsilain Disini pengampususu kacau-balau sekapursirihmengintroduksi beberapa atraksi khayalan sering dimainkan artis bebotoh abadi Indonesia. Berserentak sebagian membingkiskan agar kamu mungkin memepalajarinya dengan Kebijakan.

20 tradičních českých hospod, kde se psala historie

U Bansethů / foto: restu
U Bansethů / foto: restu

Hospoda, kde před vámi přistane pivo jako křen, sotva usednete, nablýskaná pípa hází od výčepu prasátka na celý lokál, z kuchyně voní pečené koleno a štamgasti se zapáleně hádají s hospodským.

Zní to jako z povídání vašeho pradědečka? Naštěstí se v naší vlasti najde ještě minimálně dvacet hospod, kde se budete cítit jako kdysi. Průvodce po restauracích v ČR Restu.cz (www.restu.cz) je pro vás zmapoval. Rovnou si tak v nich můžete rezervovat své historické místo.

1. U Pinkasů (Praha) http://www.restu.cz/restaurace-u-pinkasu
O politice mudruje u piva kdekdo. U Pinkasů si však nad vlasteneckými otázkami rád zadumal například František Palacký, Josef Jungmann nebo T. G. Masaryk. Svoje vyhřátá místečka tu měla i pěkná řádka umělců. „Namátkou například Bohumil Hrabal, Rudolf Hrušínský či pánové Voskovec a Werich. Poslední jmenovaný byl tehdějšími stálými hosty zvolen štamgastem století. Jejich Osvobozené divadlo bylo doslova za rohem a dnes se můžeme jen domnívat, kolik nápadů na jejich skvělé hry vzniklo právě zde,“ přemítá ředitel restaurace František Novotný. Inspiraci snad nacházeli v pěně plzeňského ležáku, který tu v roce 1843 začal točit první hostinský Jakub Pinkas. Někdejšímu krejčímu učarovalo setkání s vychlazenou plzní natolik, že pověsil jehly a nitě na hřebík a otevřel si hospodu. A my jeho rozhodnutí s vděkem kvitujeme dodnes.

2. U Černého vola (Praha) http://www.restu.cz/u-cerneho-vola/
Poblíž Lorety a Černínského paláce se nachází další památka historického významu, minimálně co se pražského kulturního života týče. V hospodském skanzenu U Černého vola nečekejte zástup uhlazených číšníků ani „autentish Apfelstrudel“ za dvě stovky. Stojí v samém turistickém centru, ale přesto je Černý vůl hospodou pro místní. Dejte si Kozla a topinku s nivou, pozorujte stárnoucí štamgasty i alternativní studenty a vychutnávejte si atmosféru místa, které snad bude stále stejné i za deset, dvacet nebo padesát let.

3. U Fleků (Praha) http://www.restu.cz/pivovar-a-restaurace-u-fleku
Pivovar, restaurace, kabaret, muzeum. Za více než pět set let, kdy se v domě U Dvou strak začalo vařit pivo, se portfolio služeb pěkně rozrostlo. Ve zdi zde dokonce můžete najít dvě dělové koule, pozůstatek z dob třicetileté války. Ať už se ale k Flekům vydáte za jakýmkoliv účelem, to nejpodstatnější vynechat nemůžete – Flekovský tmavý ležák 13°, díky kterému je U Fleků stále plno už od roku 1843. Denně ho tu hosté vypijí asi tisíc litrů.

4. U Bansethů (Praha) http://www.restu.cz/plzenska-restaurace-u-bansethu
Když Alois Banseth založil před sto lety v Nuslích hostinec, netušil, že se zapíše nejen do dějin gastronomických, ale i do těch literárních. Vždyť jak hospodu, tak i samotného pana hostinského nejednou vzpomíná Jaroslav Hašek v Osudech dobrého vojáka Švejka. „Hašek, který zde byl štamgast, barvitě popisuje, jak Švejk nařezáno dostal po každé návštěvě U Bansethů. Spíše než za Švejkem a historií k nám ale lidi stejně chodí na plněné kachny a pivo,“ pochvaluje si majitel restaurace Vladimír Bašta, potomek slavného kuchařského rodu Baštů, který podnik vede už třináct let. Právě kachny nadívané zelím a lokšemi podle Baštovic staré rodinné receptury jsou jedním z největších taháků. Denně jich U Bansethů prodají asi dvě stě až tři sta porcí.

5. Klášterní pivovar Strahov (Praha) http://www.restu.cz/klasterni-pivovar-strahov
Pivo se na Strahově vařilo už za husitských válek, ale tradiční staropražská hospůdka přibyla až později. Na konci 19. století ji proslavil místní šenkýř přezdívaný Krobián a jak lze ze jména vytušit, nebyl to zrovna muž vybraných mravů a s hosty se nikdy nemazal. Jak ale historky praví, už jen kvůli této svérázné postavičce stálo za to se v hospůdce stavit. Dnes už do klášterního pivovaru netáhne protivný hostinský, ale lahodné pivo Sv. Norbert vlastní výroby, pivní ochutnávky či prohlídky minipivovaru.

6. Stopkova Plzeňská Pivnice (Brno) http://www.restu.cz/stopkova-plzenska-pivnice
Jestli se historie píše v hospodách, tak v Brně to muselo být v legendární Stopkově pivnici nacházející se uprostřed městské tepny, ulice České. Pivo se zde točilo už od poloviny 19. století, ale nejvěhlasnější brněnskou pivnici s pověstí „nóbl“ podniku z ní vybudoval až hostinský Jaroslav Stopka, který se za výčep postavil v roce 1910. Po cestě do blízkého knihkupectví sem často zabloudili studenti, intelektuálové a vzdělaní měšťané. A po cestě jen tak kolem sem zavítal každý, kdo dostal chuť na sklenici orosené plzně, která se zde ostatně čepuje dodnes.

7. Hostinec UBláhovky (Brno) http://www.restu.cz/hostinec-u-blahovky
Potřetí v Brně a potřetí na Plzeň. Věhlas tohoto tankového plzeňského ležáku však překračuje hranice kontinentů a pudí každého, kdo se k Brnu jen přiblíží, namířit GPS na ulici Gorkého a vyhledat onen nenápadný rožek, který odsouvá brněnské kulturní památky do pozadí. Vedle nejlepšího piva prý jinde v Brně nenajdete ani lahodnější pečené koleno. Malý hlad pak zaženete proslulými brněnskými tapas v podobě nivových koulí. A hlavně se nenechejte odradit plným lokálem! Na chodníku před hospodou se nezdráhají postávat ani manažeři v oblecích či umělci ze všech koutů republiky.

8. Pivnice U Čápa (Brno) http://www.restu.cz/pivnice-u-capa
Poklidný Obilní trh má už přes sto let dvě dominanty – porodnici a Pivnici U Čápa. Není tedy divu, že pro mnoho jihomoravských tatínků bývá místní výčep prvním stanovištěm při zapíjení čerstvého potomka, bez ohledu na to, zda ho přinesl čáp, či vrána. A pokud si další den z návštěvy U Čápa něco pamatují, pak je to jistě výborný tankový Pilsner Urquell, klobásy z vlastní udírny prodávané dle metráže (Je libo čtvrt metru klobásky nebo rovnou metr?), oldschoolový knedlík s vajíčkem a nakládanou okurkou nebo impozantní lustry z půllitrů.

9. Spolek (Ostrava) http://www.restu.cz/restaurace-spolek
Když ostravské Společenstvo řemeslných činností neboli Spolek otevřelo v roce 1902 na Nádražní ulici nocležnu pro tovaryše, prozíravě k ní připojilo i hospodu. A zatímco tovaryši už zde nocleh nehledají, za dobrým pivem i kvalitní českou kuchyní sem Ostraváci přicházejí stále. Poněkud neatraktivním exteriérem se nenechejte odradit a projděte rovnou na velikou zahrádku schovanou před okolním ruchem.

10. Restaurace U Rady (Ostrava) http://www.restu.cz/restaurace-u-rady/
Legendární hospoda U Rady s vyhlášeným plzeňským pivem a uzenými žebry oslavila před dvěma lety sté narozeniny. A že to tam vždycky pořádně žilo, potvrzuje majitel restaurace Marián Bavlšík: „U Rady vždycky fungoval ten správný hospodský šum a atmosféra. Je to taková kultovka, kde se schází lidé ostravského kulturního života – od herců a zpěváků po sportovce.“ U Rady se vystřídal například skladatel Paul Hindemith s hercem Miloslavem Holubem či Tomášem Etzlerem.

11. Beseda (České Budějovice) http://www.restu.cz/beseda/
Českobudějovický vlastenecký spolek Beseda zde o osudech „poněmčilých končin“ naší vlasti debatoval už od roku 1870, a jak už to tak bývá, o politických otázkách se lépe rozhoduje u sklenky něčeho dobrého. A tak se prostory postupně rozšířily o restauraci, kavárnu i vinárnu, až na největší pohostinství v Českých Budějovicích své doby. Atmosféru přelomu století si tu můžete vychutnat i dnes. Ještě lépe si ale vychutnáte domácí nakládané utopence v kysaném zelí.

12. Masné krámy (České Budějovice) http://www.restu.cz/restaurace-masne-kramy/
Než se v této historické hale z poloviny 16. století, která původně sloužila jako řeznický trh, pohodlně usadíte k půllitru budějovického piva, nechte na sebe dýchnout závan dějin. „Na zdi tu máme velmi starou fresku zobrazující medvěda přivázaného ke kůlu a obehnaného hradbami. Medvěd znázorňuje českokrumlovské řezníky, kteří měli zakázáno v Českých Budějovicích prodávat maso, aby nekonkurovali těm místním,“ vysvětluje vedoucí restaurace Tomáš Olejník. Kromě Budvaru tu můžete ochutnat také Kroužkovaný ležák, který nečepují z tanků nikde jinde na světě než právě v Masných krámech. Nechte se zlákat speciálem s extra dávkou kvasinek a navštivte restauraci, kde si v minulosti pochutnával například i Václav Havel.

13. U Salzmannů (Plzeň) http://www.restu.cz/restaurace-u-salzmannu-1
Nejstarší pohostinství v Plzni datuje svůj vznik do roku 1637, ale svoji pověst legendy začal naplno budovat až o dvě stě let později. Tehdy původní zájezdní hostinec koupil forman Martin Salzamann a udělal z něj Mekku plzeňského piva. A byl to právě on, kdo zapříčinil přerod krejčího Pinkase v prvotřídního hostinského, když mu zlatavou novinku z plzeňského Měšťanského pivovaru přivezl do Prahy na ochutnání. Jestli dnes Plzeň chutná lépe U Salzmannů nebo U Pinkasů, už musíte posoudit sami.

14. Hanácká hospoda (Olomouc) http://www.restu.cz/hanacka-hospoda
Ve vzácném renesančním Hauenschildově paláci býval zájezdní hostinec snad odnepaměti. V šestnáctém století tu přivítali turecké posly, o dvě stě let později tu pobýval hrabě Nostic a roku 1767 se v tehdejším hostinci U Černého orla, jak se dnešní Hanácká hospoda jmenuje, zde složil hlavu malý Wolfgang Amadeus Mozart s rodiči. Dnes by to tu Wolfi nepoznal – hostinec prošel po letech chátrání rozsáhlou rekonstrukcí. Na tradiční kuchyni by si však pochutnal stejně jako kdysi, zvlášť pokud by zkusil některou z mnoha specialit s Olomouckými tvarůžky. Bez obav, v Hanácké hospodě k nim automaticky podávají dvě hašlerky.

15. Na Rychtě (Ústí nad Labem) http://www.restu.cz/pivovar-a-hotel-na-rychte/
Za 150 let existence se v budově dnešní restaurace Na Rychtě několikrát vystřídali vinaři a pivaři. Ať už tu ale fungovala plzeňská pivnice U Mádrů, nebo Mikulovská vinárna zvaná „Mikulda“, hosté vždy odcházeli sytí, napojení a spokojení. Dnes už je jasné, že tu milovníci zlatavého moku zvítězili na plné čáře – od roku 2010 zde sídlí restaurační minipivovar Na Rychtě. Piva s malebnými názvy Mazel, Brusinka a Vojtěch zde vaří věhlasný ústecký sládek Jaroslav Rottenborn. A pokud rádi spojíte gurmánské zážitky s těmi sportovními či kulturními, tak jste také na správné adrese. „V září pořádáme běžecký závod Rychtářská 12°(km) a celoročně vyrábíme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem speciální piva k významným výročím vztahujícím se k našemu městu a okolí“ láká k návštěvě ředitel restaurace Jiří Šťovíček.

16. U Reinerů (Písek) http://www.restu.cz/restaurace-u-reineru
Slavnou restauraci U Reinerů najdete v malebných Palackého sadech v historickém centru města Písek. Od svého založení v roce 1844 se tu nad hořkou Plzní, která se tu točí odjakživa, vystřídal třeba Mikoláš Aleš, Fráňa Šrámek, Jan Neruda či Václav Havel. Není pochyb, že by si Neruda s radostí zašel k Reinerům na pivo i dnes, kdy hospoda boduje v žebříčcích nejoblíbenějších českých restaurací. Počkejte si, až budou mít U Reinerů zvěřinové hody či zabijačku, a vydejte se do Písku najisto.

17. Radniční sklípek (Liberec) http://www.restu.cz/radnicni-sklipek-1
Když si liberečtí postavili v roce 1893 novou neorenesanční radnici, nezačali nejdříve s úřadováním, ale s občerstvováním. „Radniční sklípek totiž začal fungovat ještě dříve než samotná radnice. Kromě vinného a pivního sklípku sloužily prostory i jako sklad uhlí a od svého založení zde pohostinství fungovalo bez přerušení úctyhodných sto let,“ nabízí malou exkurzi do historie restaurace její vedoucí Miloš Kasal. Po deseti letech, kdy zel Radniční sklípek prázdnotou, v něm byla loni otevřena první značková restaurace Pivovaru Svijany.

18. U České koruny (Lipnice nad Sázavou) http://www.restu.cz/penzion-a-hostinec-u-ceske-koruny
I v této hospodě ležící přímo pod Lipnickým hradem zanechal Jaroslav Hašek se svým vojákem Švejkem stopy. Na Vysočině zjevně spisovatel našel to správné inspirativní ovzduší a v hostinci U České koruny napsal podstatnou část svého nejslavnějšího díla. V Lipnici zůstal Hašek až do své smrti a pochován byl na místním hřbitově. Až tu vzdáte tomuto literátovi holt, přesuňte se po jeho vzoru do jeho oblíbeného hostince, který nyní vlastní jeho vnuk Richard Hašek, a ochutnejte něco z kuchyně, kde pevnou vařečkou vládne jeho pravnuk Martin. Co byste řekli třeba telecím líčkům na víně nebo domácí husí paštice?

19. Hamerská krčma Jonáš (Svobodné Hamry) http://www.restu.cz/hamerska-krcma-joonas
Jestli chcete navštívit hospodu, která toho zažila už opravdu, ale opravdu hodně, vydejte se do Svobodných Hamrů. Uprostřed vesnice, která je v podstatě sama o sobě historickým skanzenem, najdete jednu z nejstarších dochovaných hospod v Evropě, Hamerskou krčmu Jonáš, kam se na pivo chodí už od roku 1613. Krčma je zapsaná jako kulturní památka, ale nebojte se, nechodí se sem jen kvůli historii! Stejně poutavý je i jídelní lístek, na kterém najdete například speciality z kuchyně Magdaleny Rettigové. Žízeň můžete zahnat pivem Hamerník, které se vaří podle starých receptur pouze pro Hamerskou krčmu.

20. U Komárků (Rohov) http://www.restu.cz/hospoda-u-komarku
Jestli vás doteď nenapadal jediný důvod, proč zamířit do severomoravského Rohova, tak tady máte jeden pořádný – stoletou hospodu a minipivovar U Komárků. Jejich nepasterizované pivo Rohan nejvíc pohladí po duši v kombinaci s fenomenálním vepřovým kolenem, které U Komárků pečou na bukovém dřevě ve speciální patentované peci. A když se vám poštěstí, budete moci ochutnat i některou z místních pivních specialit, jako je třeba ořechový ležák či svatováclavská patnáctka.

autor: Iva Strouhalová

Comments

comments

Vyhledat