Projekt Rozhled pomáhá lidem z dětských domovů hledat kariérní cestu

foto Nadání a dovednosti
foto Nadání a dovednosti

Víkendové workshopy, exkurze a semináře zaměřené na osamostatnění a finanční gramotnost jsou součástí programu, který v rámci nového kola projektu Rozhled absolvuje dvacet dospívajících dětí z Moravskoslezského kraje. Tento vzdělávací projekt realizuje už několik let nezisková organizace Nadání a dovednosti, o.p.s. pro mladé lidi z dětských domovů a pěstounských rodin, kteří se připravují na vstup do samostatného života a na trhu práce patří k nejohroženějším skupinám. Jeho cílem je mimo jiné pomoci těmto mladým lidem nalézt svou kariérní cestu.

 

V rámci Rozhledu jsou pro účastníky připraveny tři víkendy plné workshopů zaměřených na kariéru, rozvoj silných stránek, firemní etiketu a hledání práce. Dále se dívky a chlapci podívají na tři dny do Prahy, kde pro ně budou dle jejich zaměření připravené exkurze, aby se měli možnost seznámit s daným povoláním v reálu a popovídat si s odborníkem na dané pozici. Absolvují semináře zaměřené na osamostatnění a finanční gramotnost. Na základě individuálního plánu projdou také kurzy dle jejich výběru, které jim pomohou získat potřebné informace.

foto Nadání a dovednosti

Nezisková organizace Nadání a dovednosti má za sebou již více než šestiletou úspěšnou praxi s mladými lidmi z dětských domovů a pěstounských rodin. Na základě poptávky rozšířila cílovou skupinu o mladé lidi z dalších znevýhodněných skupin na trhu práce, kteří mají například komplikovanou situaci v rodině, pocházejí z neúplné rodiny, řeší nemoc nebo úmrtí blízkých, ocitli se v nepříznivé finanční situaci. „Do podzimního kola se nám díky rozšíření cílové skupiny přihlásili naprosto úžasní teenageři a měli jsme problém vybrat stanovených dvacet. Věřím, že jsme vybrali dobře a že je za čtyři měsíce posuneme blíže kariéře jejich snů. S kolegyněmi rády pozorujeme ten pokrok, který děcka dělají, a věřím, že to nejen nám, ale hlavně společnosti jednou vrátí “ uvedla Linda Hurdová, ředitelka neziskové organizace Nadání a dovednosti o.p.s.

 

O tom, že projekt Rozhled skutečně mladým lidem pomáhá, svědčí v prvé řadě, svědectví jednotlivých účastníků. Jedním z účastníků posledního kola byl Petr, student oboru finance a bankovnictví. Chtěl zjistit, jak konkrétně by mohlo vypadat jeho budoucí povolání, a nemohl si vybrat, zda dělat pojišťovacího agenta či bankovního poradce. Díky absolvování Rozhledu navštívil například ČNB, brněnskou pobočku Komerční banky, společnost Broker Consulting a v závěru také brněnskou pobočku společnosti Wüstenrot. „Velmi mi to pomohlo v mém rozhodování a hlavně jsem získal řadu kontaktů a dokonce mi byla nabídnuta i stáž či brigáda. Moc si toho vážím, “ konstatoval Petr.

 

 

www.nadaniadovednosti.cz

Comments

comments

Vyhledat