Na letošním festivalu Jazz Goes to Town vystoupilo 93 hudebníků

Štěpánka Balcarová Sextet A Malgorzata Hutek - Foto Lukáš Veselý
Štěpánka Balcarová Sextet A Malgorzata Hutek - Foto Lukáš Veselý

24. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town, který letos opět pořádala nezisková organizace kontrapunkt, nabídl v Hradci Králové ve dnech od 9. do 13. října 15 koncertů, na kterých vystoupilo celkem 93 hudebníků z České republiky i ze zahraničí. Uskutečnily se na několika místech po celém Hradci Králové – konkrétně v kině Bio Central, Studiu Divadla DRAK, Studiu Beseda Klicperova divadla, ale také v kavárně Kraft, Restauraci Černý kůň nebo pod širým nebem před budovou hradeckého hlavního vlakového nádraží.

 

V průběhu 24. ročníku festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town měli návštěvníci možnost poslechnout si především české i mezinárodní bigbandy, které byly specialitou letošního ročníku. Jeden ze dvou velkých koncertů v kině Bio Central zahájila pražská rocková kapela Strom stínu ve spojení se čtrnáctičlenným českým jazzovým bigbandem Bucinatores Orchestra. O program druhé poloviny letošního divácky nejpopulárnějšího jazzového večera se postaralo švýcarské trio VEIN společně s jedním z nejlepších skandinávských bigbandů Norrbotten Big Band.

Početným hudebním tělesům patřila i sobota. Závěrečný den festivalu zahájil pod širým nebem před hradeckým vlakovým nádražím východočeský bigband KYX Orchestra. V rámci večerního dvojkoncertu v Bio Central se posluchačům představila mezinárodní formace Spinifex Maximus složená z kvintetu Spinifex v kombinaci s nejkreativnějšími českými jazzovými hudebníky mladší a střední generace. V rámci této spolupráce si Spinifex Maximus připravili hudební set exkluzivně pro letošní ročník festivalu. Během závěrečného večera se také v české premiéře představil kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho.

Kromě velkých bigbandových show mohli diváci v komorních prostorách Studia Beseda a Studia Divadla DRAK během tří zcela vyprodaných večerů slyšet české Trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky, originální pojetí básní Juliana Tuwima v podání sextetu Štěpánky Balcarové a Małgorzaty Hutek, freejazzovou show litevského hráče na dechové nástroje Liudase Mockūnase a dánského perkusisty Christiana Windfelda, českou premiéru maďarského kvartetu saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie s názvem Akosh S. (new) Unit, nebo české kvarteto Josef Kolo 7tet.

Mezi zvláštní hosty festivalu patřil polský kvintet Weezdob Collective z Poznaně, který vystoupil v rámci čtvrtečního programu ve Studiu Divadla DRAK. Mladý kvintet festival Jazz jde městem / Jazz Goes to Town navštívil díky spolupráci s polským festivalem Jazz nad Odrą, ze kterého si odvezl cenu udělovanou odbornou porotou festivalu.

Velmi populární byly mezi letošními diváky večerní koncerty v kavárně Kraft a odpolední předkoncert šestičlenné skupiny Lucky Joke z Litomyšle k zahájení festivalu v Restauraci Černý kůň. Kromě kvartetu JU JU se o hudební program během pozdního večera v kavárně Kraft postarala také již zmiňovaná kapela Spinifex a kvartet renomovaného newyorského basisty Mikea Parkera.

Celková návštěvnost 24. ročníku činila přibližně 1800 návštěvníků a to jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Na festivalu letos vystoupilo celkem 93 hudebníků. Jubilejní 25. ročník, který už nyní může slíbit mnohá překvapení, se uskuteční v termínu 8.–12. října 2019.

 

 

Info i během roku na FACEBOOKU a INSTAGRAMU.

 

Comments

comments

Vyhledat