Paliativní péče: Jak ulevit pacientkám

By VitVit [<a href=CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons">
By VitVit [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
Na internetu jsme narazili na sympatický projekt: Nadační fond Hippokrates je zaměřen na pomoc vážně nemocným pacientkám léčícím se v pražské  Všeobecné fakultní nemocnici. Co dělá v reálném prostředí nemocnice a jak funguje? Zeptali jsme se jeho ředitelky Veroniky Cibulové.
„Nadační fond Hippokrates je vázaný na Onkogynekologické centrum Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, které funguje pod vedením prof. MUDr. Davida Cibuly, CSc. Na oddělení se dělá špičková medicína, pacientky jsou zde operovány a docházejí na chemoterapii a biologickou léčbu,“ vysvětlila nám.
„Prostředí, kde se léčí, je však limitováno omezenými zdroji nemocnice. Proto se snažíme zvelebit prostředí oddělení tak, aby se zde pacientkám lépe stonalo. Například nyní budeme nakupovat polohovací křesla na Onkogynekologický stacionář, kde pacientky několik hodin sedí na nepohodlných křeslech.“
Z našeho pohledu je právě tohle super: Reálná pomoc, která může skutečně ulevit někomu konkrétnímu. Dále se nám líbí jejich vzdělávají letáky týkající se výživy nebo třeba fyzické aktivity.
„Podporujeme také vzdělávání lékařů a sester, edukujeme veřejnost pomocí osvětových videí,  financovali jsme stránky www.paliace.cz,“ doplňuje Veronika Cibulová.
Více o aktivitách nadeca najdete na webu

Comments

comments

Vyhledat