Halloweenské filmové tipy

31. říjen je datem Haloweenu – amerického svátku, který ať už se nám to líbí nebo nelíbí začíná být čím dál víc populární i v našich končinách. Můžete se samozřejmě nastrojit dle libosti ať už za upíra nebo za polonahou zombie-zdravotní sestru a vyrazit se někam opít a stejně tak můžete zůstat doma – udělat si popcorn (případně opražit dýňová semínka, když už je dýně s tímto svátkem tak spjatá) a pustit si film – samozřejmě, že nejlíp by se hodil horror, při kterém vám bude tuhnout namalovaný úsměv na tváři, ale pokud jste poserové jako autor tohoto textu, a i tak si chcete pustit něco co se hodí tak zde vám přinášíme pár tipů… Nightmare Before Christmas si šibalsky necháváme v záloze na Vánoce i když je to samozřejmě haloweenská klasika z největších…

Krotitelé duchů – Ghostbusters

Kultovní film s Billem Murraym a Danem Aykroydem v hlavních rolích vědců, kteří se rozhodli vzít boj proti paranormálním příšerám do vlastních rukou – je jedno, jestli si pustíte první díl se Zuulem nebo dvojku se zakarpatským knížetem Vigem – hlavně si PROBOHA PROSÍM NEPOUŠTĚJTE TROJKU! NIKDY!

Koralína a svět za tajnými dveřmi – Coraline

Neil Gaiman – jeden z nejlepších autorů moderní fantasy literatury (rozhodně jeden z těch nejpodivnějších) napsal pohádku. Takže je vlastně celkem jasné, že tady nepůjde o úplně běžnou pohádkovou pohádku. Puberťačka Coraline má depku ze stěhování a že jí rodiče nevěnují pozornost, a pak objeví tajemný svět za tajnými dveřmi – a mluvícího kocoura! Nebudeme spoilovat, tato kombinace 3D animace a stop-motion loutkářství je poutavou odyseou a cestě k nalezení sama sebe což sice zní jako kýč, ale to by autorem nesměl být právě Gaiman (a pozor na knoflíky!)

Addamsova rodina – The Addams Family

Další klasika – rodinka, která se nejdříve objevila jako komiks a posléze v americkém TV seriálu v šedesátých letech se dočkala celovečerního filmu až v devadesátkách. Temná, dekadentní „pohádka“ plná hlášek a postav, které si nelze nezamilovat s hudebním motivem, který nedostanete z hlavy do prvního sněhu.

Beetlejuice

Ještě před Batmanem, ještě před Střihorukým Edwardem, Velkou rybou nebo Sweeney Toddem a dalšími filmy, které se samozřejmě do našeho žebříčku nevešly, protože haloweenská noc nemá rok tady byl Beetlejuice – první velký film režiséra, který vypadá sám jako jedna ze svých postaviček. Alec Baldwin ještě, než se z něj stal vztekloun a antitrumpovec, malá sexy Winona Ryder a Michael Keaton ještě, než se stal Batmanem – co udělají duchové, když jim dům obsadí snobští newyorčané? Zavolají na pomoc démona – Beetlejuice, Beetlejuice, Betlejuice….

 

Comments

comments

Vyhledat