Jakub Ra mění INI Prostor v sídlo nonmodelingové agentury

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Jakub Ra, vizuální umělec, performer, kreativní manažer, LGBTQ aktivista a vedoucí agentury New Aliens je pro měsíce únor a březen rezidentem v INI Prostoru na pražském Žižkově. Během své rezidence plánuje prostor využít jak pro základní fungování agentury (meetingy, pracovní prostředí, focení polaroidů…), tak pro práci s komunitou, happeningy pro veřejnost a performance s rituálním charakterem.

New Aliens Agency, jejímž spolumajitelem je Jakub Ra, je nonmodelingová agentura, která je unikátní ve svém celistvém přístupu. Nabízí komerční zastoupení nonmodelů, castingy, forecasting v různých segmentech, vytváří experimentální (umělecké) projekty a sdružuje komunitu neobyčejných lidí, kteří se skrze své aktivity snaží kriticky uvažovat nad současnými systémy a nabízet společnosti různé alternativy z perspektivy mladé generace. Agentura zastupuje nejenom nonmodels, ale také tanečníky nebo umělce v oblastech různých médií. To odpovídá také zájmům Jakuba Ra, jehož umělecký záběr se rozprostírá mezi oblastmi módy, fotografie, performance, jídla a tance. Společným jmenovatelem zmíněných způsobů (nejen) umělecké práce je tělo a pohyb. “Tělo vnímám jako ústřední fenomén své tvorby. To je důvod, proč pracuju v tolika médiích, které jsou spojené s tělem.” říká student fotografie na FAMU a vizuální umělec, který New Aliens vede.

Diskuse, happeningy a kolektivní formáty
V INI Prostoru chystá Jakub Ra několik akcí a diskuzí, jak s přizvanými hosty, tak přímo s nonmodely z agentury. Akce se zaměří na témata jako je zdravá strava v postkapitalistické společnosti, integrace lidí s duševním onemocněním a možnosti jejich práce jako modelů agentury New Aliens, nebo potřeba generace tzv. Mileniálů redefinovat vzdělávací systém. S každou diskuzí by měl vzniknout i unikátní happening či jiný kolektivní formát zapojující všechny zúčastněné. Večer nazvaný “MINDFULLNESS” tak bude například doplněn o společnou meditaci, akce “EDUCATION” či “PXC FLOW“ budou mít charakter experimentálních přednášek. Jako první akce a pomyslný prolog k této hybridní diskuzně-kolektivní platformě se cuskuteční 16. 2. “KOLAB video night”, během které budou veřejnosti poprvé představena dvě videa New Aliens vzniklá ve spolupráci s externími umělci v posledním půlroce. Na KOLAB naváže už mimo prostory INI v klubu SWIM queer party kurátorovaná Jakubem Ra s názvem Aliens Prayer II. Na 19.3. je potom nachystaná experimentální přednáška “PXS FLOW” a 28.3. ukončí “vetřelci” svou rezidenci akcí “MANIFEST YOURSELF”, která bude mít formu pop up výstavy pracující s virtuální realitou.

Identita, ego, gender a společnost
Celá rezidence Jakuba Ra a New Aliens se skrze sérii veřejných i neveřejných akcí bude zabývat otázkami přirozenosti a zranitelnosti našeho Já, které jsou nepochybně spjaty s identitou, egem, genderem a společností. Ve správném a bezpečném prostředí, kde neexistuje hierarchie, se však můžou rozvíjet nové vize hybridních budoucností. Klíčovými slovy jsou syntéza, intuice a vědomí.

New Aliens v čele s Jakubem Ra tak v INI Project získají dočasné sídlo, kde budou svůj záběr moci představit na mnoha různých rovinách a sdílet s návštěvníky jednotlivých akcí principy a otázky, které stojí za organizací této agentury bořící stereotypní pojetí krásy, těla nebo genderových rolí.

Jakub Ra X New Aliens na rezidenci v INI Prostor (Jeronýmova 88/9, Praha)

Jednotlivé akce:
8/3 18:00 – NEW FEM – diskuze s hosty
8/3 19:00 – META-IDENTITY – výstava
15/3 15:00 – JUICE ME – diskuze s hosty + happening
19/3 18:00 – PXS FLOW – experimentální přednáška
28/3 – MANIFEST YOURSELF – projekce, VR pop-up výstava, zakončení rezidence

Další termíny budou doplněny na Facebookové a webové stránce INI Project

Comments

comments

Vyhledat