Recenze: John Mayall ve Foru Karlín

foto Jiří Janda
foto Jiří Janda

V pětaosmdesáti už člověk obvykle nemá potřebu vymýšlet nějaké obzvláštní novinky. Ani John Mayall, který se v pátek na svém turné ke svému celkem úctyhodnému jubileu, které oslavil koncem loňského roku, se tomuto přístupu nezpronevěřil.

 

Což je ale jedině dobře, a kvitoval to zaplněný sál karlínského Fora, který si přišel poslechnout bílé blues. Tentokrát i vzhledem k barvě vlasů oslavence už o moc bělejší být ani nemohlo.

 

Mayall večer strávil převážně za klávesami, které střídal s hammondkami a občas prokládal foukací harmonikou. Při pecce That’s All Right se od ní při sólu neodtrhl tak dlouho, že si jeho hipsterský basák s kulichem Greg Rzaba mohl udělat delší siestu vsedě na bubenickém praktikáblu.

 

Doprovodnou sestavu doplňovali bubeník Jay Davenport a kytaristka Carolyn Wonderland. Ta nejen excelovala na kytaru, ale i tehdy, když si zazpívala svým hromovým hlasem. Plyšový opičák pro štěstí, který trůnil na jejím kytarovém kombu, nepochybně plnil svůj úkol na jedničku.

foto Jiří Janda

Mayall při bližším pohledu potvrdil pověst přísného kapelníka, když si v každé volnější chvilce mimo sóla ostřížím zrakem měřil své spoluhráče. Ale soudě podle výrazu tváře, dost si to užíval. A nebyl sám.

JOHN MAYALL
85th Anniversary World Tour 2019
15. 3. 2019 Praha, Forum Karlín

Comments

comments

Vyhledat