Jak na přátelskou večeři pod širým nebem

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

foto: Matt Briney / Unsplash

Tak se do toho pusťte, naplánujte grilování pořádných steaků, vařte a jezte venku – ať už na zahradě, na terase nebo v parku. Dejte si třeba i pár panáků a užívejte si zábavu, tak se přeci utužují kamarádské vztahy!

Přečtěte si několik tipů, jak takovou společnou večeři připravit, včetně pár receptů. Neznamená to, že musíte udělat vše stejně (i když klidně ano!), ale rozhodně se můžete inspirovat.

 

  • Netrapte se ničím zbytečně komplikovaným
    Koneckonců jde o to, mít prostor hlavně na zábavu! Níže najdete několik tipů na pokrmy, které jsou tak klasické a oblíbené, že se nemusíte bát je prostě opakovat pokaždé, třeba s drobnými obměnami.

 

  •  Zapojte všechny kámoše
    Ať každý přiloží ruku k dílu a máte ze společné práce a jejího výsledku společnou radost. Určitě to znáte sami, jak vás dokáže postupně otrávit situace, kdy vy děláte všechno a ostatní nic.

 

  • Uši otevřít, pusu zavřít
    Využije příležitost dozvědět se více o novinkách v životech lidí, se kterými jste se třeba nějakou dobu neviděli. Pokud jste spíš excentrický typ, buďte chvíli naslouchačem namísto vypravěče prostě proto, aby vaši přátelé měli sami prostor zazářit, tajně to ocení.

 

  • Založte tradici
    Je skvělé, když se podaří ze setkávání udělat tradiční kratochvíli, které se oddáváme s určitou pravidelností. Buďte ale realisté a berte v potaz, že každý má jiné plány a závazky, je jinak vytížený. Nic si nedělejte z toho, že se nejspíš vždycky najde nejméně jeden z party, komu nebude příští termín vyhovovat – nevadí, dorazí příště!

 

  • Bavte se
    Jasně, tahle rada se může zdát až hloupě samozřejmá, ale jde hlavně o to, abyste se do zábavy vážně ponořili! To rozhodně chce, abyste odložili mobil a nechali si pracovní témata na pivko s kolegy…

 

 

Tipy na nekompromisně jednoduché pohoštění

foto: Kenny Luo on Unsplash

Italské delikatesy na předkrm nebo jen tak
Síť prodejen lahůdek La Formaggeria Gran Moravia dala dohromady kombinaci tří špičkových produktů, které k sobě dokonale padnou – tři jednoduché a skvělé věci, díky nimž na předkrm nepotřebujete nic víc! Červené italské víno Montepulciano d´Abruzzo Zaccagnini (297 Kč/0,75l) má intenzivní rubínovou barvu s odlesky do fialova a intenzivní charakteristickou vůni. Chuť má ovocné komponenty, je plná a robustní s tříslovinami, dobře vyvážená s nádechem dřeva. Toto víno je dokonalé v kombinaci se zrajícími tvrdými sýry, jako je Gran Moravia (129 Kč/250 g) – extra tvrdý, přírodní dlouhozrající sýr, který patří do prestižní rodiny sýrů grana. Vyrábí se v litovelské sýrárně ručně z kvalitního českého mléka podle starobylých italských receptur. Trojici skvěle doplní Salsiccia Calabra piccante (199 Kč/ks), tradiční pikantní kalábrijská sušená klobása z vepřového masa.

Rib-eye steaky grilované na uhlí

  • 4 rib-eye steaky (4 cm vysoké)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvě namletého černého pepře
  • 1 lžíce kvalitní soli
  1. Nechejte maso odpočinout v pokojové teplotě 30-40 minut. Mezitím si rozehřejte gril na dřevěné uhlí (dokud uhlí úplně neshoří a nezůstanou po něm rozžhavené uhlíky).
    Steaky potřete ze všech stran olejem a posypejte pepřem.
  2. Steaky dejte na gril na 3 minuty, přikryté víkem. Pak steaky mírně pootočte, aby se na nich vytvořila hezká mřížka a znovu přikryté grilujte další 2 minuty. Pak další 3 minuty grilujte z druhé strany – tak byste měli dosáhnout propečení medium rare.
    Přemístěte steaky na prkénko a volně přes ně položte arch alobalu a nechejte takto odpočívat 5 minut.
  3. Pak steaky z obou stran lehce posolte a servírujte buď celé, nebo diagonálně nakrájené na plátky  

Grilované kukuřičné klasy s tequilovo-limetkovým máslem

  • 8 čerstvých kukuřičných klasů se slupkami
  • ½ šálku změklého nesoleného másla
  • 1 lžičku nadrobno pokrájené papričky jalapeno (bez semínek)
  • 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
  • ½ lžičky limetkové šťávy
  • 1 lžička tequily
  • ½ lžičky kvalitní soli k dochucení másla, tedy jemnější zrnitost
  • 1 lžička soli k osolení vody pro namočení kukuřic
  1. Rozehřejte gril na poloviční výkon a mezitím si nachystejte kukuřice.
    V případě potřeby je omyjte a pak je „svlékněte“ tak, abyste slupky neodtrhli. Odstraňte z klasů vlákna a slupky zase vraťte nahoru.
    Vložte kukuřice do vody osolené jednou lžičkou soli, můžete je zatížit, aby byly plně ponořené. Nechejte takto cca 10 minut.
  2. Mezitím si připravte tequilovo-limetkové máslo. Smíchejte máslo a ostatní ingredience v menší misce, a tak dlouho třete malou vařečkou, dokud se vše hezky nespojí. Směs pak dejte na kuchyňskou fólii a pevně zarolujte. Nechejte v chladničce ztuhnout.
  3. Vytáhněte kukuřice z vody a grilujte i se slupkami, přikryté víkem, asi 15-20 minut, dokud slupky neztmavnou. Průběžně otáčejte, aby se ogrilovaly rovnoměrně.
  4. Nakrájejte ztuhlé máslo na menší kousky a položte je na ještě horké klasy, rovnou servírujte.   

Comments

comments

Vyhledat