Univerzitní osmy olympijského medailisty Jirky Prskavce: Podruhé na kormidle a pak státnice

foto pořadatel akce
foto pořadatel akce

 

Jiří Prskavec, olympijský medailista ve vodním slalomu,oslavil 26. narozeniny. Nejen u této příležitosti jsme si s ním povídali o jeho dalších výzvách. Jedna z nich je totiž dost netradiční, chce vyhrát závod osmiveslic v rámci závodu Univerzitních osem. Loni skončil s posádkou Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra na nepopulární, bramborové příčce, vítězství nakonec slavily barvy ČVUT. Českého reprezentanta, ale i další univerzitní týmy, můžete přijít podpořit 7. června na Rašínovo nábřeží.

Jsi světově známý vodní slalomář. Co tě vůbec přivedlo k myšlence experimentovat na osmiveslici? Přece jen je to dost rozdílné sportovní odvětví.
Studuju Palestru a její posádka se chtěla loni zúčastnit závodu Univerzitních osem, který se koná v pátek před slavnými Primátorkami. Jejich osmiveslice neměla kormidelníka, tak mě oslovili a já souhlasil. Jsem pro každou legraci.

Nakonec to ale zase taková legrace nebyla. Prý jsi málem vjel do dráhy jiné lodi?
To je pravda (smích), ale ukočíroval jsem to. V cíli mi to teda kluci dali docela sežrat. Nakonec ale byli rádi, že loď zůstala celá. Je to docela drahá hračka.

Letos usedneš na místo kormidelníka podruhé. Už jsi připraven na správné držení směru?
Myslím si, že se to už opakovat nebude, už vím, kam směřovat. Takže tímto kluky můžu uklidnit.

Jak vůbec na svou účast vzpomínáš, převládají horké chvilky?
Ne, byl to super zážitek, bavilo mě to a užil jsem si to. Je pravda, že stres to docela byl. Přece jenom jsem nechtěl vybourat veslici, na které jela známá jména jako byl třeba Ondra Synek. To by byl pořádný trapas.

Když se někdo omylem přeřekne a řekne, že veslař má pádlo a kajakář veslo, může se daný sportovec zbláznit. Je to spíš legrace, nebo vás to tak vytáčí?
Je to spíše legrace, ale zároveň je to takové popichování, kdy nám veslaři říkají cákalisti a my jim couválisti. Celkově jsme ale skvělá parta a velcí kamarádi.

Ondra Synek loni odjel za Palestru závod Univerzitních osem a pak udělal státnice. Dělá si legraci, že si tím šplhnul u rektora. Máš podobné cíle, hodíš očko u vedení školy? Jak jsi na tom vůbec ve svých studiích?
No budu to mít přesně jako Ondra v loňském roce, týden nato budu dělat státnice, tak mi to třeba taky přidá pár bodíků.

Za rok je olympiáda v Tokiu, kvalifikaci máte až za rok. Už na hry v Japonsku myslíš?
Na to se snad ani nedá v české konkurenci kajakářů myslet. Udělám pro to maximum, ale kluci jsou ohromně silní a jediné, co můžu dělat, je být perfektně připraven na všechny nominační závody.

 

Comments

comments

Vyhledat