Překoná slovenský motorkář vytrvalostní rekordy?

foto archiv Marka Cichého
foto archiv Marka Cichého

Marek Cichý si dal velký cíl. Tenhle slovenský motorkář nám napsal do redakce, že je na 40denní cestě po světě, při které chce překonat český rekord (a vytvořit slovenský) ve vytrvalostní jízdě na motorce. “Na cestě jsem už 20 dní a ještě 20 mám před sebou,” uvádí. “Zatím jsem najel 9000 km, rád bych překonal hranici 20 000. Aktuální český rekord je 16 548 km za 77 dní.”

foto archiv Marka Cichého

Marek píše, že během jízdy, která začala 31. června v Praze, už zažil řadu dobrodružných situací. “V Rumunsku jsem potkal medvěda, jel jsem v bouřce, která v Chorvatsku rozbíjela auta, na Hvaru jsem byl při tsunami,” tvrdí.

foto archiv Marka Cichého

Zdánlivě drobné problémy přitom na takové cestě můžou znamenat docela složité situace. Všechny svízele se ale zjevně daří zatím překonat. 44letý Marek uvádí, že se na cestu vydal po delším přemýšlení nad svým životním stylem. “Před časem jsem dost uvažoval nad tím, co bych chtěl v životě dělat, jak bych chtěl žít. Přišel jsem na to, že nejšťastnější jsem byl, když jsem cestoval. Tak jsem si v únoru koupil motorku a rozhodl se, že to zkusím. V práci jsem si vzal volno, mám opravdu chápavého šéfa, a vydal se na cestu…”

foto archiv Marka Cichého

Marek svůj projekt popisuje na webu www.b3rider.com, podporuje ho také slovenské Rádio Anténa Rock (reakce posluchačů najdete na jeho facebooku ).

Co se týče registrace rekordu a toho, jak se taková věc vůbec dělá, rekord se bude posuzovat po jeho návratu. „Rekord bude vyhodnocený až po dodání hodnověrných dokladů po návratu, půjde o fotografie a itinerář, doklady, kde nocoval, apod.,“ uvedl na náš dotaz pan Svítko z organizace Slovenské rekordy. Agentura Dobrý den k českému rekordu zvedla: „Pokus o rekord Marka Cichy sledujeme a v případě úspěchu budeme registrovat a zapíšeme do České knihy rekordů jako nejdelší sólovou cestu na motocyklu.“ Podobně evidují třeba rekord ve vytrvalostní jízdě na motorce se sidecarem (Petr Hošťálek (62 let) projel na motocyklu Kawasaki W 650 se sidecarem Velorex trasu Česká republika (České Budějovice) – Čína (Peking) – Francie (Paříž), přičemž urazil 29 003 km).

Užitečnou věcí pro sledování trasy je GPS. Jezdec má zapůjčený GPS tracker, který má umístěný v motorce. Zástupci firmy TLV s.ro., která mu přístroj zapůjčila (více o její technologii najdete na webu Gpsdozor), nám vysvětlili, že na jezdcově webu jsou k dispozici dvě mapy:  Jedna s aktuální polohou v reálném čase a druhá s celkovou trasou, kde může být reálná poloha se zpožděním. Na https://b3rider.com se ostatně můžete podívat sami. Držíme palce.

 

Comments

comments

Vyhledat