John Scofield bude hlavní hvězdou festivalu Jazz On5

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Největší hudební festival pražského klubu Jazz Dock potvrdil své největší hvězdy. Komorní prostor u Vltavy, který letos oslavil 10 let svého trvání, navštíví takoví velikáni světového jazzu, jako jsou John Scofield nebo Benny Golson! Festival Jazz On 5 se uskuteční ve dnech 31. 10. až 6. 11.

O zahájení festivalu se postará dánsko-britsko-švédské trio Phronesis, které patří již deset let ke špičce evropského jazzu. Jejich tvorba by se dala charakterizovat jako současná moderní hudba se základem v jazzu, ale s velkými přesahy do jiných žánrů, jako jsou alternativní rock, pop nebo folk.

O den později ovládne klub živelná energie zpěvačky Judith Hill! Dlouhá léta byla vokalistkou takových hvězd jako Stevie Wonder, Michael Jackson nebo Prince, který dokonce osobně produkoval její debutové album Back in Time v roce 2015. Na svůj pražský koncert přijede s neuvěřitelně groovující kapelou, která představí zejména hudbu z posledního alba Golden Child.

Vrcholem festivalu bude 4. 11. koncert legendárního amerického kytaristy Johna Scofielda, který zahraje v Jazz Docku vůbec poprvé! Scofield je považován za jeden z pilířů světového jazzu, pokračovatele odkazu Milese Davise a velkého inovátora hry na elektrickou kytaru. Jeho velkou láskou je ale také blues, R&B a hudba New Orleans, a proto zhruba před deseti lety začal spolupracovat se slavným bluesovým pianistou a zpěvákem Jonem Clearym. Právě s ním zahraje v Jazz Docku.

Laťka festivalu nebude nijak snížena ani o den později, kdy do Jazz Docku dorazí jeden ze zakladatelů moderního jazzu – letos devadesátiletý saxofonista Benny Golson. Setkáním s tímto hudebním gigantem jako byste se dotkli skutečných kořenů této muziky a skrze něj znovu oživili vzpomínky na všechny jeho spoluhráče z dávných dob, jako byli Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Clifford Brown, John Coltrane nebo Red Rodney.

Závěr festivalu bude ve znamení velmi zajímavé švédské kapely Tonbruket. Existuje deset let a vydává u ACT music již páté studiové album, přičemž za všechny předchozí získala švédské Grammy v kategorii jazz. Sami hudebníci svoji hudbu označují jako crossover a kromě jazzu se zde objevují i vlivy alternativního rocku, elektroniky, folku nebo world music.

Podrobný program naleznete na webu Jazz Docku: https://www.jazzdock.cz/cs/festival/jazz-on5-1

SEZNAM KONCERTŮ:
31/10 – 21:00 – PHRONESIS (DK/GB/SWE)
01/11 – 21:00 – JUDITH HILL (USA)
04/11 – 21:00 – JOHN SCOFIELD & JON CLEARY (USA/UK)
05/11 – 21:00 – BENNY GOLSON QUARTET (USA)
06/11 – 21:00 – TONBRUKET (SWE)

Comments

comments

Vyhledat