Uherské Hradiště rozhoupe Swinging London

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Filmová přehlídka UK/UH: Dny britského filmu a kultury přinese zpět uvolněnou atmosféru Londýna 60. let, kdy nastupující generace zamávala se starými pořádky a odstartovala kulturní a sexuální revoluci. Téma Swinging London vykreslí desítka dobových filmových klenotů, v nichž hraje progresivní hudba stejnou roli jako obraz.

Ve dnech 22.–24. listopadu 2019 se v Uherském Hradišti uskuteční 4. ročník UK/UH, tentokrát v energickém rytmu šedesátkového Londýna. Agresivní mládí, nabuzené progresivní rockovou hudbou, otřáslo v šesté dekádě konzervativními britskými hodnotami a promítlo své nekompromisní postoje i do kinematografie. Dokladem budiž halucinogenní Představení s Mickem Jaggerem v hlavní roli majitele obskurního penzionu, v němž se linearita ztrácí stejně jako hranice mezi tripem a realitou, téměř ztracený snímek Bronco Bullfrog zachycující rebelující mládež v bezútěšných ulicích East Endu nebo bizarní Privilegium, které podává vizi fašistické Anglie zneužívající pop ikonu k církevní a státní propagandě.

Esenci hédonistické vyprázdněnosti zprostředkuje klasika Michelangela Antonioniho Zvětšenina a pravou mladickou revoltu zase připomene Kdyby… od Lindsaye Andersona. Podtéma sexuální revoluce hraje prim ve snímcích Alfie s neodolatelným Michaelem Cainem v hlavní roli nebo oscarovém Drahouškovi o nesnesitelné lehkosti bytí jedné ambiciózní modelky.

Nálož hraných snímků doplní sada dokumentů, které zachytily třaskající napětí doby přímo na místě. Peter Whitehead ve filmu Pink Floyd London ´66–´67 jako vůbec první zaznamenal koncert této kultovní kapely a v Tonite Let´s All Make Love in London vedle unikátních záběrů britské metropole natočil i výtržnosti, které přerušily legendární koncert Rolling Stones v Royal Albert Hall v roce 1966. Novinka Davida Battyho My Generation zase nabídne komplexní pohled na atmosféru 60. let.

V sekci předpremiér se objeví kromě romantické komedie podle scénáře Emmy Thompson Poslední Vánoce zejména nejnovější snímek Agnieszky Holland s názvem Pan Jones, v němž se režisérka vydává po skutečných stopách investigativního novináře, který v hlubinách Sovětského svazu odkrývá konspiraci napojenou na ukrajinský hladomor.

Filmový program doplní také koncerty, výstava fotografií Davida Sládka, tematický brunch, blešák v britském duchu nebo dílna animace pro děti. Středem dění bude uherskohradišťské kino Hvězda, více informací, předprodej akreditací i jednotlivých vstupenek naleznete na ukuh.cz.

Comments

comments

Vyhledat