Lanýžové menu v Grand Cru Restaurant
Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje speciální lanýžové menu, které bude dostupné pouze v týdnu od 12. – 16. 11. 2019.
Grand Cru Restaurant je znám díky své prvotřídní gastronomii a proto jsou lanýže jednou ze surovin, která má v této restauraci své čestné místo. „Na sezónu lanýžů se v restauraci těšíme celý rok. Já osobně miluji jedoduché kombinace, nastrouhat si je na pastu s vejcem,“ říká Saša Pavlovič. „Samotné menu jsme ladili spolu s týmem docela dlouhou dobu. Zapojili jsme hodně kreativity a zkoušeli různé suroviny a chutě. S výsledkem jsme spokojení a už se těšíme, až lanýžové menu budeme moct nabídnout našim hostům,“ dodává Svatopluk Hemmer.
Celé vyjímečné menu, které dva sympatičtí šéfkuchaři sestavili, je dochuceno bílým lanýžem, který je ze všech druhů této houby, tím nejcenějším. Naleziště tohoto lanýže jsou především v Itálii, Francii, ale třeba i ve Slovinsku. Ve společnosti se stále traduje, že na hledání lanýžu se používají prasata. Ve skutečnosti se ale na lanýže chodí se speciálně vycvičenými psy. Psi jsou lepší i z hlediska ekologie, protože dokáží označit místo, kde se lanýž nachází, aniž by rozryli a tím i znehodnotili, velké množství půdy, což dělají právě prasata.
Ke každému ze servírovaných chodů je pak připravené speciální víno, aby dokonale ladilo s chutí pokrmu. Na co se tedy můžete těšit?
Svatojakubské mušle, černý kořen, škvarky, pesto z bílého lanýže
Sauvignon Dives 2017 Burlotto Piemonte
***
Ravioli, žloutek, bílý lanýž
Gavi II Mandorlo 2014 Tenuta San Pietro Piemonte
***
Telecí brzlík, risotto, dýně, bílý lanýž
Barolo Acclivi 2015 Burlotto Piemonte
***
Stařený steak, artyčok, pórek, bramborové suflé, omáčka Perigord
Barolo Le Vigne 2015 Luciano Sandrone Piemonte
***
Čokoládový mousse s lanýžem, mandarinka, mléčná pěna, pepř
Chinato Vermouth Mancino Toscana
Pokud si chcete dopřát tento jedinečný gastronomický zážitek, nezapomeňte si v termínu od 12. – 16. 11. udělat v Grand Cru rezervaci.
Cena lanýžového menu je 3.990 Kč a vinné párování k menu stojí 1.490 Kč.