V Arše bude gamingová performance Virtual Ritual

foto Divadlo Archa
foto Divadlo Archa

Není to zase tak dávno, kdy nejen Jižák byl město snů a svět tam venku, ve městě, bylo jedno velké magické putování, plné nekonečných dobrodružství, neočekávaných setkání a konfrontací. Časy se mění. Nejdůležitější věci se dnes dějí online. Z urbánních prostorů jsme se přesunuli před černá zrcadla obrazovek a skutečná města, čím dál více nahrazují ta virtuální.
Virtual Ritual je originální gamingová performance, jež své diváky přivádí do paralelního světa online videoher (MMO), do kterých se každý den po celém světě logují do miliony lidí.


Je průzkumem digitálních měst, jejich obyvatel, zákonitostí a rituálů, které formují zdánlivě beztížný svět, ve kterém je možné téměř cokoliv. Urbanista Osamu Okamura, YouTuber Atlet, fotografka a gamerka Adéla Vosičková – tři performeři vytvoří expertní gamingový panel, aby otestovali potenciál herního města. Co všechno může být předmětem hry? Jaké normy, pravidla chování je možné překročit ve virtuálním prostoru? A v realitě? Jakou roli hrají herní principy v naší společnosti? Za pomoci originálního použití live videa, 3D animací a YouTube formátů, poukazuje performance Virtual Ritual na skryté souvislosti mezi realitou a virtuálním prostorem.

 

Jan Mocek – Virtual Ritual

FESTIVAL MALÁ INVENTURA – 27. a 28. února, 20.00 Divadlo Archa

 

Tři otázky pro Jana Mocka

 

Kterými třemi slovy byste popsal svůj nový projekt Virtual Ritual?

Helikoptéra, melee, deathmatching.

Co vás na tomto projektu nejvíc vzrušuje?

Zajímá mě hledat spojitosti mezi virtuálním a reálným. Často se setkávám s názorem, že videohry jsou jenom zábava pro děti nebo že je to únik před realitou. Herní průmysl ale v posledních letech vyrostl takovým způsobem, že začal měnit  způsob, jakým se bavíme, jak spolu komunikujeme a kde se setkáváme. Virtuální a reálné už nelze oddělovat, jedno zasahuje do druhého a obojí je třeba brát vážně.  

Proč by se na představení měl divák přijít podívat?

Performance může inspirovat lidi, kteří nerozumí počítačovým hrám nebo youtuberingu a považují je za něco generačně vzdáleného. Stejně tak může změnit perspektivu divákům, kteří naopak rozumí a přišli se do divadla podívat na svého oblíbeného youtubera.

 

Vstupenky jsou v předprodeji v Divadle Archa na sítí Goout a zde

 

Koncept, režie, scéna: Jan Mocek
Hrají: Osamu Okamura, Adéla Vosičková, Ondřej Pokorný ( Atlet)
Umělecká spolupráce: Irina Andreeva, Sodja Lotker, Táňa Švehlová
Světla: Patrik Sedlák
Zvuk: Jan Sedláček
Video: Jan Mocek, Ondřej Pokorný (Atlet), Jan Hofman

 

Comments

comments

Vyhledat