Dokumenty ZEMĚ MEDU a PRO SAMU míří do českých kin

HONEYLAND_Foto: Ljubo Stefanov
HONEYLAND_Foto: Ljubo Stefanov

Artcam Films uvede do českých kin dva dokumenty s Oscarovou nominací. Makedonsko-turecká ZEMĚ MEDU (Honeyland) je melancholická elegie o symbióze člověka s přírodou, nominovaná na cenu Akademie hned dvakrát – v kategorii dokumentu i jako nejlepší mezinárodní film.

Druhým snímkem je strhující výpověď mladé matky žijící v okupovaném Aleppu PRO SAMU
(For Sama), oceněná už cenou BAFTA a Evropskou cenou pro nejlepší dokument. Oba filmy vstoupí do české distribuce na jaře, snímek Pro Samu má premiéru 12. března na festivalu Jeden svět.

ZEMĚ MEDU (Honeyland)

Režie Ljubomir Stefanov a Tamara Kotevská; Makedonie/ Turecko, 2019

Když do Země medu vtrhne rodina kočovníků a poruší její základní pravidla, poslední chovatelka divokých včel v Evropě musí zachránit včely a obnovit přírodní rovnováhu.

Hatizde Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hatizde je poslední  z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností.

Celovečerní debut dokumentaristů Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské charakterizuje epická šíře, ovšem zjevně vznikl z důvěrného vztahu mezi filmaři a tématem. Jde o překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy.

 

OCENĚNÍ:
Nejlepší dokument, Zvláštní cena poroty za kameru, Cena pro výjimečný přínos, Sundance 2019
Nejlepší dokument, DOCS Barcelona 2019
Nejlepší dokument, Docs Against Gravity 2019

 

 

 

PRO SAMU (For Sama)

Režie Waad Al-Khateab a Edward Watts; Velká Británie/ Sýrie, 2019

Novinářce Waad Al-Khateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel Hamza provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být zároveň ta poslední, rozhodne se Waad natočit pro svou dceru osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři.

Film Pro Samu, který z deníkových záznamů vznikl, je bezprostřední, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpěnlivou prosbou, aby svět nikdy neodvracel pohled před utrpením, i emotivním příběhem o lásce k dítěti a rodnému městu, které se proměnilo v peklo.   

 

OCENĚNÍ:
L’Œil d’or, Cannes 2019
Nejlepší dokument, EFA 2019
BAFTA film Awards 2020

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat