Nový obchod s vlnami v Praze!

Na Vinohradech se otevřel nový obchod s vlnami – shop moderního typu, který nabízí víc než jen možnost nakoupit si “nějakou vlnu”.

všechny fotografie: Yarn Queen

Jak ví každý, kdo se věnuje pletení nebo háčkování a nestačí mu náhodně nalezené klubko v galanterce za rohem, je docela těžké koupit kvalitní přírodní materiály, případně různé malosériové výrobky, bio produkci atakdále. Hodně z nás, kteří milujeme kvalitu, nakupuje online, případně v zahraničí. V Praze se obchody tohoto typu vyskytovaly, ale neudržely, v běžných galanteriích převažuje neinspirativní akryl (“lidi to chtějí,” vysvětlili mi v jedné takové prodejně – záleží prý na ceně. Chápu, ale smutním). V obchodních domech je k mání něco německé produkce, na Klamovce dostanete příze z Norska, ale dalších prodejen moc není.

Na pražských Vinohradech teď vyrostl skutečný “yarn shop”, obchod, kde seženete “lepší” materiály a zároveň je to místo, kde můžete pobýt a popovídat si. Majitelka prodejny Yarn Queen, Šárka Mošová, nám ke shopu na Korunní 109, nám ke genezi celé věci řekla:

 

“Ruční práce mne provázely celý život, pletla babička i maminka. Ta mne plést a háčkovat naučila. Chtela jsem studovat oděvní průmyslovku, ale nedopadlo to. Za komunismu jsem si hodně věci pletla a šila, pak i dětem. Něco jsem i sem tam prodala. Po revoluci se dostalo do Čech hodně věcí z ciziny a hlavně secondhandy. Nastoupila jsem po mateřské do práce, neměla tolik času a hlavně se vše dalo najednou koupit. 

Asi před 10 lety jsem potřebovala čepici, nabídka v obchodech mne nezaujala, zrecyklovala jsem starý svetr na čepici a šálu. Mělo to úspěch. Tvořila jsem pro rodinu a přátele pro radost. Pak mne kamarádka vzala mezi pletařky do kavárny. Tam jsem poznávala nové přírodní materiály, které se nedaly v Praze nikde koupit. Upletla jsem svetr z kvalitního merina a byla lapena. 

V té době jsem začala přemýšlet o yarn shopu v Praze. Měla jsem ale dobrou práci, která mne bavila, vítězila před novým začátkem. Na konci roku 2018 bylo ale moje místo zrušeno. Po několika měsících mi v šicí dílně došlo, že není čas ztrácet čas. Kdy jindy začít, když ne ted? Poptala jsem dodavatele a našla prostory. 

Z Nuslí na Vinohrady

1.11.2019 jsem otevřela malý obchod s kvalitními přírodními přízemi v Nuslích, za krátkou dobu spustila i eshop www.vlna-prize.cz. 

Hodně brzy bylo jasné, že je obchod až moc malý na všechny ty krásné příze z mnoha materiálů – merino, vlna, alpaka, kašmír, hedvábí, yak, bavlna, len…

Těsně před Vánocemi jsem objevila prostory na Korunní. Byla to láska na první pohled. Dopadlo to a 31.1.2020 jsem slavnostně otvírala na nové adrese. 

Nabízím zákazníkům  kvalitní přírodní příze od předních výrobců ze světa, nabídku se snažím podle jejich preferencí rozšiřovat a pracuji na eshopu.

Recyklace a bio

Nabídku jsem rozšířila i o příze z recyklovaného materiálu – můžete si u mne koupit přízi ze 100% recy džínoviny, další z recy lnu nebo i 50% reca bavlna + 50% recy PET lahve. Všechny jsou krásné a měkké, nikoho nenapadne, co jsou zač 🙂 

Zároveň nabízím organické příze s certifikátem GOTS  – není mi lhostejné, z jakých chovů vlna pochází a jak se zpracovává. GOTS – Global Organic Textile Standard je celosvětový standard pro zpracování textilu vyrobeného z biologicky vyráběných přírodních vláken. Definuje environmentální požadavky v celém řetězci textilní výroby a sociální kritéria. Zajištění kvality se provádí nezávislou certifikací celého textilního dodavatelského řetězce. Postupně přidávám do nabídky i zajímavé lokální produkty – projektové tašky, nově mýdla na praní, ručně barvené příze… 

Na Yarn Shopu mne nejvíc baví tvůrčí prostředí, vybírání přízí a plánování projektů, kterého se mohu účastnit. Největší odměnou pro mne je, když se zákaznice pochlubí krásný hotovým projektem. Někdy i závidím tu krásu. Postupně se vyrovnávám s tím, že mám jen jedny ruce a vše uplést, co moje zákaznice, opravdu nemohu. Díky pletení jsem poznala hodně zajímavých lidí mimo svou bublinu napříč všemi profesemi. Pletení spojuje. Díky internetu i po světě. 

Chystám první společné pletení, jak je zvykem v obchodech po světě. Pro velký zájem jsem ho musela přesunout z obchodu do kavárny. Moc se těším a doufám, že se povede a budeme se scházet pravidelně.

Adresa

Yarn Queen

Korunní 109

Praha 3

https://www.vlna-prize.cz/

https://www.facebook.com/yarngueenprague/

Comments

comments

Vyhledat