Colective – premiéra dokumentu už tento čtvrtek

Colective / mimořádný a aktuální dokument / premiéra na HBO
Colective / mimořádný a aktuální dokument / premiéra na HBO

Už ve čtvrtek 19. 3. bude mít na HBO a HBO GO premiéru nový dokument Colective. Dokument byl uveden na všech světových festivalech – Benátky, Toronto, Sundance a všude se setkal s velmi pozitivním ohlasem.

Ačkoli rumunský sportovní deník Gazeta Sporturilor není žádný Washington Post, i tady se dělá investigativní novinařina na úrovni. Zavzpomínejme: v roce 2015 si požár v bukurešťském klubu Colectiv vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Záhy začnou v nemocnicích umírat další popálené oběti na zranění, která nebyla považována za život ohrožující. Poté dají lékaři echo týmu investigativních novinářů a pak už jedno odhalení střídá druhé a reportéři odkryjí obrovské podvody v rumunském systému zdravotní péče. Nový ministr zdravotnictví po svém jmenování nechává nahlédnout pod pokličku nejen svého úsilí o reformu zkorumpovaného systému, ale také překážek, jimž je nucen čelit. Dokument sleduje novináře, informátory, oběti požáru i vládní úředníky a nabízí nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě.

Producentka HBO Europe Hanka Kastelicová k dokumentu dodává:

„Náš film se zabývá několika důležitými tématy, která mají podle ohlasů na film, univerzální platnost. Prvním je jistě nesmírná důležitost svobodného tisku. Mnoho kritiků náš film hodnotí jako jeden z nejlepších filmů o žurnalistice vůbec. Dalšími tématy jsou klasický souboj obyčejných lidí s elitami, prohnilost a neuvěřitelná korupce ve zdravotním systému v Rumunsku, ale zároveň i kolektivní odpovědnost všech voličů a možná ještě více i těch, kteří se z různých důvodů k volbám nedostavili. Kolektiv je dokumentární film, jehož dramaturgie v ničem nezaostává za hraným thrillerem, ale protože se jedná o skutečný příběh, který si vyžádal i mnoho obětí na životech, je to opravdu film, který zanechává v divácích všude po celém světě hlubokou stopu.“

Comments

comments

Vyhledat