Čeští malíři v anglické učebnici

Movements in Art Since 1945
Movements in Art Since 1945

Jen málokdy se stane, aby se současní čeští malíři objevili v anglicky psané učebnici. Jiřímu Hauschkovi a Jaroslavu Valečkovi se to povedlo. V tomto čase vychází kniha jednoho z nejslavnějších britských kunsthistoriků Edwarda Lucien Smithe  Movements in art since 1945 (v českém překladu Umělecká hnutí po roce 1945). Tuto publikaci vydalo nakladatelství Thames and Hudson.

Tento klasický úvod do vizuálního umění od roku 1945 byl poprvé od roku 2001 revidován, aktualizován a doplněn. Jsou shrnuty pohyby, trendy a jednotliví umělci od abstraktního expresionismu až po současnost, jako je pop art, konceptuální umění, performance, minimální umění, neexpresionistické a figurativní malby, Young British artists a globalizovaná umělecká scéna dvacátého prvního století. Nová kapitola o umění od roku 2000 zahrnuje diskusi o dílech Banksyho a Ai Weiweiho, jakož i nejnovější trendy v umění z Ruska a východní Evropy.Edward Lucie-Smith píše s mimořádnou jasností a silným smyslem pro vyprávění, demystifikuje práci desítek umělců a odhaluje, jak se umělecký svět interagoval a globalizoval. Téměř 300 obrazů klíčových uměleckých děl sahá od obrazů Jacksona Pollocka přes graffiti z osmdesátých let v New Yorku, landart sedmdesátých let až po současné malby z Číny a videa z Japonska. Kniha je stejně globální, jako umění se stalo v 21. Kniha je chápána nejen jako úvod od světa umění, ale jako učebnice pro umělecké školy.

Pro českého čtenáře je zajímavá zejména tím, že v části pojednávající o stuckismu, se objevují pouhá 3 jména (Joe Machine, Jiří Hauschka a Jaroslav Valečka).

Stuckismu je hnutí, které vzniklo roku 1999 jako jakýsi umělecký odboj proti v té době dominujícímu konceptu. Stuckisté hlásali návrat k tradičně chápané, zejména expresivní malbě. Česká pobočka vznikla poměrně záhy v roce 2004 a čeští stuckisté se zúčastnili mnoha stěžejních výstav v Londýně.

V této souvislosti je velmi zajímavé že Edward Luce Smith, mimo jiné autor legendární knihy Art today, napsal i úvodní text ke katalogu výstavy Enemies of Art roku 2013, které se  Jaroslav Valečka a Jiří Hauschka účastnili a  v roce 2015 vyšla z jeho pera výpravná monografie Jaroslava Valečky.

Po dlouhé době se čeští malíři objevují ve společnosti největších jmen současného umění, jako je Banksy, Damien Hirst, Peter Doig a další.

 

Odkaz na webové stránky autorů:

http://jirihauschka.com/

https://www.valecka.eu/

 

Kniha v české a slovenské distribuci zde.

Comments

comments

Vyhledat