Hudební klub Fuchs2 ukazuje budoucnost městské kultury

Před Fuchsem_foto: Michal Ureš
Před Fuchsem_foto: Michal Ureš

Hudební klub sídlící na pražském ostrově Štvanice sérií open air koncertů nejprve reagoval na omezení spojená s koronavirem. Dramaturgie se postupně rozrostla a na terase před budovou v bezprostředním sousedství se severojižní magistrálou během letošního léta vystoupila mj. zpěvačka Klára Vytisková nebo indie kytarovka Dukla. Projekt vrcholí právě teď – v srpnu 2020: na programu je koncert rapového kolektivu Opak Dissu nebo garage-rockové kapely Vellocet Roll. Organizátoři chtějí ukázat, jakým způsobem může kultura pomoci navrátit život do opomíjených částí metropole.

Kvůli koronaviru jsme museli stejně jako celá scéna zavřít a několik měsíců byl náš provoz zcela paralyzován. Sérií koncertů na naší terase jsme chtěli nejprve vyplnit výpadek programu, ale postupem času jsme si uvědomil, že to místo je opravdový unikát. Na koncertech se zastavují kolemjdoucí, kteří zrovna přechází po mostě, občas dokonce přibrzdí i nějaký automobil,” říká ke koncepci provozovatel klubu Jan Faltys.

„Nechceme se tvářit, že magistrála neexistuje. Žijeme vedle ní a věříme, že je možné najít způsob, jak prostor jejího bezprostředního okolí využít a ukázat možnou budoucnost problematických oblastí veřejného prostoru,” dodává Martin Kontra, který v rámci klubu provozuje dílenský a kulturní point Bike Jesus.

 

 

31.7. vystoupilo duo Káča a Sára, v němž se setkaly hudebnice Sára Vondrášková (Never Sol) a parfumérka a hudebnice Kateřina Šantrochová. Jejich intimní skladby postavené na klavíru a výrazném zpěvu doplní dj Exhausted Modern, zástupce ceněného elektronického vydavatelství Endless Illusion. Série pokračuje 7. srpna s kolektivem Opak Dissu, který do českého hip-hopového prostředí v uplyných letech přinesl nová témata a motivy, v nichž mj. ironicky tematizují život na vesnici. 14. srpna vystoupí kytarová kapela Vellocet Roll, která je jedním z nejvýraznějších představitelů pražské nové vlny psychedelického rocku s odkazem k syrovému garageovému zvuku a noisu, které se na zdejší scéně objevila v půlce minulé dékády. Program zakončí živé vystoupení rappera s přeždívkou Bílej kluk, v jehož abstraktní tvorbě se mísí trapové beaty, samply z japonského anime a kosmické syntezátorové plochy.

Koncerty začínají krátce 20.00 a končí vždy před 22.00, aby byl v okolí zachován noční klid. Vstupné na koncert je zdarma, návštěvníci, kteří chtějí využít v rámci akce zdejší bar, zaplatí k prvnímu nákupu symbolický příspěvek ve výši několika desítek korun. V případě špatného počasí se koncerty přesouvají do vnitřních prostor klubu.

Fuchs2 je prostor pro současnou městskou kulturu přímo v srdci Prahy. Ve společném projektu oživení zapomenuté budovy na ostrově Štvanice spojili síly provozovatelé kulturních center Containall, Altenburg 1964, Vila Štvanice, Přístav 186 00 a Bike Jesus, a v roce 2018 objekt po nezbytných opravách otevřeli veřejnosti pod názvem Fuchs2. Budova bývalé kavárny kromě funkcionalistického pláště skrývá i jedinečné stopy radikálních úprav interiéru z doby socialismu i porevoluční transformace, kdy stavba sloužila jako diskotéka. Prostor je jedinečným architektonickým otiskem společenského vývoje uplynulého století. V současné podobě Fuchs2 funguje především jako hudební klub s pravidelným programem koncertů a klubových nocí, v parteru budovy na úrovni ostrova Štvanice funguje otevřený projekt Bike Jesus.

Comments

comments

Vyhledat