Gary Kasparov či Jeffrey Sachs budou řečníky letošní konference Forum 2000

Nový svět na obzoru? Jak obnovit odpovědnost a solidaritu?

To budou hlavní témata 24. ročníku konference, která letos proběhne virtuálně.

 

Jak odpovědně řešit množící se globální výzvy? Jak čelit dramatickým následkům pandemie, hrozícímu podlomení mezinárodního řádu, ekologickému kolapsu nebo závažnému narušování sociálních a politických pořádků prostřednictvím nových technologií? Jak mobilizovat společnou odpovědnost? Jak posílit solidaritu? Na hledání odpovědí na tyto otázky se zaměří 24. ročník konference Forum 2000. Ten se uskuteční ve dnech 12. – 14. října 2020 a vzhledem k aktuální situaci kolem COVID-19 proběhne letos on-line. Hlavní program konference tak bude možné sledovat prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí Fora 2000 volně, bez nutnosti registrace.

Zvažovali jsme možná rizika v kontextu probíhající pandemie a mrzí nás, že se letos nesetkáme osobně. Vidíme ale v on-line formě příležitost, jak objevovat a rozvíjet nový způsob šíření odkazu Václava Havla a Elieho Wiesela,“ říká projektová koordinátorka konference Tereza Karbanová k obtížnému rozhodnutí organizačního týmu přesunout konferenci do on-line prostředí. Ta byla až doposud každoročně setkáním řečníků a delegátů na pražském Žofíně, plným desítek přednášek a diskuzí, zabývajících se společenskými a ekonomickými výzvami či rostoucím populismem a nacionalismem.

K samotnému tématu konference pak ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal říká: „Jak aktuálně probíhající pandemie ukazuje, mezinárodní společenství není příliš připraveno nalézat společná řešení a přistupovat ke globálním výzvám jednotně. Transatlantická spolupráce je křehká a světové demokracie jsou rozděleny. Řada zemí stále nepřekonala vlnu populismu, radikalismu a sebestředného nacionalismu, které se mohou dále prohloubit v případě ekonomického útlumu. Mezitím autoritářské režimy nemilosrdně sledují své dlouhodobé mocenské cíle na úkor všech ostatních. Překotný technologický vývoj, který stále niterněji proniká do společnosti, nabízí mnohá řešení, ale vytváří také další nejistoty a autoritářským režimům poskytuje řadu nových nebezpečných nástrojů. Na druhé straně vidíme celosvětově rostoucí občanský aktivismus. Ten se mimo jiné projevil během pandemie a někteří si od něj slibují naději na větší solidaritu a možná i na obnovu demokracie.“

Mezi ohlášenými řečníky letošního ročníku konference jsou například šachový velmistr a občanskoprávní aktivista Gary Kasparov, americký ekonom Jeffrey Sachs, časopisem The Time dvakrát zařazen mezi stovku nejvlivnějších světových lídrů či Eileen Donahoe, výkonná ředitelka Global Digital Policy Incubator na Stanford University.

 

Další jména řečníků jsou průběžně zveřejňována zde.

Comments

comments

Vyhledat