4 z 10 Čechů se cítí osaměleji než před pandemií Covid-19. Pomáhají technologie

ilustrace <a href='https://www.freepik.com/vectors/people'>People vector created by upklyak - www.freepik.com</a>
ilustrace People vector created by upklyak - www.freepik.com

Pandemie koronaviru se promítá do duševního rozpoložení lidí, kteří musí kvůli vládním opatřením trávit dlouhý čas v odloučení od svých přátel a blízkých. Rozsáhlý průzkum společnosti Kaspersky zaměřený na internetové uživatele v Evropě potvrdil, že ačkoli nové technologie pomáhají během lockdownu udržovat kontakt s přáteli a rodinou, lidem chybí osobní setkání. Čtyři z deseti Čechů (41 %) v tomto průzkumu vypověděli, že se cítí osaměleji než před pandemií Covid-19. 

Osamělostí trpí nejčastěji lidé, kteří žijí ve společné domácnosti s přítelem nebo spolubydlícím (67 %). Pocity osamění jsou u Čechů nejsilnější ve chvílích, kdy se nemůžou osobně vidět se svými blízkými a přáteli. V průzkumu to uvedlo 59 % respondentů, přičemž sedm z deseti respondentů je přesvědčeno, že žádná technologie nenahradí osobní setkání s přáteli a rodinou. Takřka polovina Čechů (45 %) tráví v důsledku pandemie Covid-19 víc času používáním různých komunikačních technologií a u 82 % jsou to právě technologie, které jim pomáhají cítit se míň osaměle. Z celoevropského hlediska je o tom přesvědčeno dokonce devět z deseti respondentů (89 %).

Senioři z obav ze samoty vzhlíží k technologiím

Leden mnoho lidí tradičně vnímá jako těžké období, kdy končí sváteční volno a konec zimy je ještě v nedohlednu. Letos tento pocit pravděpodobně ještě umocní fakt, že miliony lidí v celé Evropě i po celém světě budou muset zůstat ve svých domovech a nadále omezovat kontakt s dalšími lidmi, včetně svých nejbližších, přátel a kolegů.

Společnost Kaspersky zjistila, že čtyři pětiny (84 %) Evropanů, kteří se během pandemie cítili osaměleji než v minulosti, tuto skutečnost dávají za vinu tomu, že se nemohou osobně setkávat s rodinou, přáteli a kolegy. I přes opatření proti šíření koronaviru se ale lidem dařilo nacházet způsoby, jak trávit čas v izolaci a zůstat ve spojení se svými blízkými. Pravidelné videohovory a online kvízy jsou dvěma ukázkovými příklady, jak jim to technologie umožnily.

Technologie jsou obzvlášť důležité při boji s osamělostí u starší generace. 64 % seniorů a osob starších 65 let potvrdilo, že jim technologie pomohly zbavit se během pandemie Covid-19 pocitů osamění. Průzkum společnosti Kaspersky ale ukázal, že ne každý senior je tak technicky zdatný, což může mít negativní dopad na jeho duševní pohodu a prohlubovat pocity osamělosti. Téměř třetina (30 %) respondentů by si proto přála být jistější při používání technologií, které jim pomáhají být ve spojení s jejich blízkými.

Nezkušení uživatelé neznají nástrahy internetu

„Pandemie narušila život, tak jak jsme ho znali, a mnoha lidem sebrala možnost životně důležitých interakcí. Internet a propojený svět, v němž žijeme, tak v této těžké době nesmírně pomohly společnosti tím, že poskytly virtuální platformu k setkávání, ale také podporu a informace lidem, kteří potřebují duševní povzbuzení. Náš průzkum ukázal, že technologie může zmírnit některé dopady pandemie a díky tomu se lidé mohou cítit míň osaměle. Dokonce jsme zaznamenali lidi, kteří se dřív technologiím vyhýbali, ale nyní je bleskově přijali za své, aby mohli být ve spojení s těmi, které mají rádi. Služby jako videohovory nebo online streamování se staly nezbytnou součástí každodenního života. Je skvělé, kolik z nás najednou dokáže využívat výhod technologií, ale musíme si zároveň uvědomit, že ne každý umí vyhodnotit i rizika spojená s internetovými hrozbami. Musíme zajistit, aby všichni byli připojeni bezpečně. Pouze při bezpečném používání internetu nám můžou online a digitální nástroje, jež máme k dispozici, poskytnout lék na osamělost a hodit záchranné lano izolovaným lidem,“ říká David Emm, hlavní bezpečnostní analytik společnosti Kaspersky.

I když je důležité udržovat neustálý kontakt s blízkými, internet může být rovněž dobrým nástrojem ke spojení s podobně smýšlejícími skupinami, nebo dokonce pro přístup k životně důležité podpoře v těchto těžkých časech. Pomáhá uživatelům být v kontaktu s rodinou, ale také nacházet zcela nové přátele. A protože osamělost není problém, který by přišel až s pandemií koronaviru, existuje řada služeb na podporu duševního zdraví, jako jsou například Samaritáni, jež mohou během izolace komukoli pomoci vyrovnat se s pocity osamělosti.

Lidem, kteří chtějí využít moderních technologií k cestě z osamění, nabízí společnost Kaspersky pár tipů:

1. Uspořádejte filmový večer a pozvěte rodinu a přátele, aby se k vám připojili. Řada streamovacích služeb nabízí funkci „párty“ nebo „skupinové sledování“, jež umožňují členům několika domácností sledovat stejný obsah současně. Některé tyto služby dokonce nabízí možnost online chatu, takže si můžete psát o tom, co sledujete, aniž byste museli přerušit sledování filmu.

2. Navštivte některé ze svých oblíbených nebo zcela nové muzeum prostřednictvím virtuální prohlídky. Některé z nejslavnějších uměleckých galerií a muzeí na světě nyní umožňují návštěvníkům nahlédnout do zázemí a spatřit umělecké předměty a další artefakty online.

3. Zúčastněte se online koncertu nebo festivalu. Umělci z celého světa, od klasické hudby až po DJs, organizují pro své fanoušky akce, díky nimž si můžou užít živou hudební produkci z domova.

4. Skupinové cvičení. Během pandemie koronaviru výrazně narostl počet online kurzů cvičení. Uživatelé se můžou rozhodnout, zda se jich zúčastní sami nebo s přáteli či rodinou, aby si navzájem projevili podporu.

5. Naučte se novým dovednostem. Na internetu je k dispozici spousta kurzů od vaření po jazykové lekce, které si nyní lidé můžou užít společně jako skupina.

6. Online hraní není pouze pro hráče. Herní weby vyzývají uživatele, aby si s přáteli nebo rodinnými příslušníky zkusili vyřešit různé online kvízy a soutěžili spolu po internetu stejným způsobem, jako se hrají tradiční deskové hry.

Společnost Kaspersky také doporučuje dodržovat několik základních pravidel, abyste si i při online komunikaci s blízkými zajistili maximální bezpečnost:

1. Chraňte všechna svá zařízení renomovaným a účinným produktem zabezpečení internetu, například Kaspersky Total Security.

2. U všech svých online účtů používejte unikátní a složitá hesla a k jejich zapamatování používejte služby, jako je Kaspersky Password Manager.

3. Nereagujte na nevyžádané zprávy ani neklikejte na odkazy nebo si nestahujte neznámé přílohy – vždy je lepší přejít přímo na web zadáním URL adresy do vašeho prohlížeče.

4. Pozvánky na skupinové online schůzky a ID těchto setkání uchovávejte jen pro sebe a využívejte všechny funkce, které můžou chránit vaše soukromí.

5. Zkontrolujte nastavení ochrany osobních údajů a zabezpečení jakékoli online služby, kterou používáte, abyste omezili rozsah dat, která sdílíte s ostatními.

Další výsledky nejnovějšího průzkumu společnosti Kaspersky společně s tipy, jak si zajistit bezpečný pohyb na internetu, jsou k dispozici v plné verzi zprávy Find Your Tribe (Najdi své blízké).

Comments

comments

Vyhledat