Výběr podcastů, které nás baví (1.)

Čím to je, že podcasty zaznamenaly v posledním roce až dvou takový nárůst obliby? Zatímco před několika lety jsme tuto pro nás ještě stále mladou formu média vůbec neznali, natožpak abychom ji považovali za něco samozřejmě obvyklého, za něco, co nás baví a informuje mnohdy stejnou, či dokonce převyšující měrou jako televize nebo tisk, dnes si především generace mileniálů nedokáže bez podcastů představit den.

 

V zásadě na tom přeci není nic inovačního – poslechový materiál o různé stopáži, jímž si můžeme kdykoli a kdekoli nechat zaměstnávat mysl, by se dal docela dobře srovnávat s rozhlasovými kanály, jejichž věrnými posluchači byli již naši rodiče a prarodiče. Příčina jejich úspěchu tkví však právě v jednoduchosti tohoto novodobého formátu audiozáznamu. Čas nás tentokrát ani trochu neomezuje, naopak jsme to my, kdo rozhoduje o tom, kdy budeme daný podcast poslouchat, ať už je to při cestě do práce, v průběhu monotónního úklidu nebo jen tak ve chvílích nudy.

Doba, kterou jsme nuceni trávit rutinními záležitostmi, tak díky této možnosti oplývá novým a přitažlivým potenciálem informovat anebo bavit, a to navíc výhradně způsobem, jaký si my sami zvolíme. Tradičním médiím se člověk musí alespoň zčásti přizpůsobit, podcasty jsou oproti tomu naprosto podřízené naší libovůli.

Autorem podcastu může být kdokoli; odbornost ztrácí na důležitosti

K dispozici je pestrá škála témat, jimiž se můžeme prostřednictvím podcastů zabývat, jelikož autorem podcastu může být dnes již téměř kdokoli; odbornost ztrácí na důležitosti, hlavní je zaujmout a udržet posluchačovu pozornost. To si ostatně uvědomuje i tradiční rozhlas a další zpravodajská média (Seznam zprávy, Deník N…), která nejenže svůj obsah vkládají na podcastové platformy všem k dispozici, ale jež vedle toho dokonce vytvářejí obsah další, zamýšlený přímo jako podcast. 

Podívejme se postupně na zajímavé podcastové počiny, které by vám neměly uniknout.

 

Denní dávka informací

Být v obraze – to je v této době složitějším úkolem, než by se mohlo zdát. Dostat se k těm pravým informacím, z nichž bychom si byli schopni zkonstruovat ucelený náhled na věc, nám komplikuje nedostatek času a přemíra zdrojů, z nichž můžeme neomezeně čerpat. Internetové články mezi sebou doslova soutěží o to, který si svým provokativním titulkem získá největší díl pozornosti, a televize je nám ochotna referovat o nejnovějších událostech pouze v určitém čase a omezeném rozsahu. Podcasty tak částečně přebírají roli informačního prostředku a nabízejí přehled či souhrn těch novin a zpráv, po nichž aktuálně prahneme.

Podcasty s velmi silnou posluchačskou základnou jsou Studio N, ty vytváří nezávislé zpravodajství Deník N, a Vinohradská 12 Českého rozhlasu. Každý den nová epizoda, odpovědi na současné nejpalčivější otázky a charismatická osobnost moderátora, to jsou tři pilíře, díky nimž se tyto zpravodajsko-publicistické podcasty dlouhodobě drží v čele žebříčku poslechovosti. Zatímco rána bývají v režii Lenky Kabrhelové z Českého rozhlasu, odpoledne patří mladšímu Filipu Titlbachovi s oblíbenou jízlivou poznámkou na konci každé epizody Studia N. 

Pozadu nezůstávají ani Seznam zprávy, které nabízí rovnou několik podcastových pořadů – chaotickým prostředím české politiky provází každý týden moderátorské duo Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího v podcastu Vlevo dole, Jan Kordovský je tváří páteční Stopáže a za hranice se zase pouští Checkpoint Jolany Humpálové a Evy Soukeníkové. 

 

Každý týden pro vás vybereme několik dalších podcastů. Můžete nám posílat i svoje tipy – náš email je protisedi@protisedi.cz!

Comments

comments

Vyhledat