V pondělí se otevírá část muzeí a galerií, později přijdou první koncerty

<a href=VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons">
VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

V Česku se od pondělí 3. května opatrně otevřou některá muzea a další kulturní instituce.

 

Jako první regiony, kde se otevřou památky, muzea a vybrané další objekty, byly vybrány kraje Královéhradecký, Plzeňský a Karlovarský a následně Praha, Střední Čechy, Liberec a Pardubice.

Otevření podléhá hygienickým opatřením, počet návštěvníků nesmí překročit 1 osobu na 15 metrů čtverečních.

Sledujte stránky konkrétních institucí – je možné, že ne všechny otevřou hned v pondělí. Například Národní muzeum uvádí „Od úterý 4. května budete moci opět navštívit Muzejní komplex Národního muzea, včetně výstavy Sluneční králové. Prodej on-line vstupenek bude spuštěn v neděli od 18 hodin.“

„Pokud to situace dovolí, Národní muzeum otevře postupně všechny své objekty. Veškeré informace ohledně vstupného a aktuální otevírací doby naleznete na oficiálních stránkách Národního muzea,“ sdělila jeho mluvčí Šárka Bukvajová.

Rekonstrukce Národního muzea (2018), foto NM

A co hudba?

Hudební představení budou následovat. 10. května bude koncertovat (i s diváky v omezeném počtu) Česká filharmonie, při vstupu bude muset publikum absolvovat PCR test.

Opatrně se plánují další koncertní akce s tím, že se jejich podoba může změnit.

„Mezinárodní hudební festival Pražské jaro oznámil upravený program svého 76. ročníku, jenž se odehraje mezi 12. květnem a 3. červnem.

Všechny koncerty se odehrají s diváky v sálech, pokud to platná opatření umožní. Všech dvacet tři koncertů budou moci diváci zároveň bezplatně zhlédnout v přímém přenosu na webu Pražského jara. Tyto koncerty se uskuteční, i kdyby se mělo jednat pouze o přímé přenosy bez přítomnosti obecenstva v sálech,“ uvedl například tiskový mluvčí Pražského jara Pavel Trojan.

Comments

comments

Vyhledat