Plusminusnula přichází s novým albem Nový zprávy žádný

Plusminusnula Kredit Tomáš Novotný Jr.
Plusminusnula Kredit Tomáš Novotný Jr.

Čtveřice Plusminusnula přichází po čtyřech letech s novým albem. Jmenuje se Nový zprávy žádný a zachycuje atmosféru společnosti konce 10. let. „Je to trochu ironie, všechny skladby jsme dopsali už před vypuknutím pandemie a týkají se primárně normálního světa a jeho problémů, které ale pandemie často ještě zintenzivnila. Zároveň je zde ale osobní rovina popisující vyrovnávání se s pomalou ztrátou mládí,” říká o atmosféře desky frontman a hlavní textař kapely Matyáš Švejdík.

 

První ukázka z alba přišla v pátek 7. května se singlem Světy. Klip k němu natočil mladý český režisér Jakub Jirásek, mimo jiné frontman spřízněných Cold Cold Nights. „Svět plnej názorů, ale kdo ví, co je správný,“ zpívají tu Plusminusnula v textu o alternativních cestách, kterými se může váš život ubírat, a o tom, jak malá rozhodnutí ovlivňují naši budoucnost na trvalo. „Máme v kapele rádi knížku Gumy od Alaina Robbe-Grilleta, dalo by se říct, že přemýšlení nad tímhle tématem částečně zformovala,“ upřesňuje Švejdík.

 

Oproti debutu písně získaly jasnější kontury a tvar, aniž by přišly o intenzitu a energii. Kapela jako vzdálenou inspiraci zmiňuje hvězdy současné ostrovní post-punkové scény jako jsou třeba Fontaines D.C.. „Tuhle kapelu máme rádi, všichni čtyři se pak ještě shodneme na jménech jako Preoccupations nebo Protomartyr. Nechceme nikoho kopírovat, snažíme se vytvořit si vlastní styl s vlastními tématy, inspiraci ale asi nezapřeme,“ dodává basák Ondřej.

 

Album vznikalo ve studiu Golden Hive v produkci Amáka Goldena. „Na Plusminusnula mě baví poetika, skvěle napsané české texty, které se kapela nebojí ušpinit syrovým nepodlézavým zvukem. Prace s tímhle materiálem a lidmi, jako jsou oni, pro mě byla za odměnu,“ chválí si spolupráci producent. O foto na obalu alba se tentokrát postarala vizuální umělkyně Pamela Kuťáková.

 

Spolu se zveřejněním singlu Světy bude spuštěn i předprodej alba, které kromě digitální podoby vychází také na vinylové desce, hned ve dvou barevných provedeních – prvních 100 kusů LP vyjde na průhledném vinylu, zbytek v tradiční černé variantě. Album Nový zprávy žádný vychází v pátek 25. června na platformě Full Moon Forum, spolu s letním dvojčíslem #123-124 ho na CD obdrží i předplatitelé časopisu. Křest bude s ohledem na aktuální vládní opatření teprve ohlášen.

 

Tracklist:

  1. Netflix
  2. Světy
  3. Šminky a názory
  4. Nový zprávy žádný
  5. V mracích
  6. Víckrát
  7. Vlna za vlnou
  8. Konec (Emil)

 

https://plusminusnula.bandcamp.com/

https://www.fullmoonzine.cz/

https://eshop.fullmoonzine.cz/

 

Album vychází v rámci projektu Full Moon Forum, který v roce 2021 podporuje Ministerstvo kultury ČR.

 

Comments

comments

Vyhledat