Venerologická poradna: syfilis, chlamýdie

Photo by Noah Silliman on Unsplash
Photo by Noah Silliman on Unsplash

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Otázka:

Dobrý pane doktore,

měl bych na Vás dotaz, v minulosti jsem prodělal pohlavní Chlamydie. Na ně jsem byl přeléčený a nyní mi byly opět nalezeny… IgA 0,98 hraniční hodnota a IgG 0,39 negativní. Atb jsem v době odběru nebral.

Sexuálního partnera mám pořad stejného delší dobu.

Je možné, ze chlamydie se můžou vrátit “jen tak” nebo spíše pátrat po jiném zdroji nákazy?

Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den mladý pane,
hned na úvod Vás chci vyvést z omylu a vlastně i uklidnit. Ten nález hraničního titru antichlamýdiových protilátek ve třídě IgG není známkou stávající infekce, nýbrž jen prodělané chlamýdiové infekce v minulosti. Pro průkaz aktuální infekce je potřeba provést vyšetření přímým průkazem metodou PCR z moči, krk či konečníku. Toto vyšetření provádí spádová venerologická ambulance. Takže není pravda, že musíte být znovu nakažen, navíc chlamýdie se opravdu „nevrací“.

 

Otázka:

Vážený pane doktore,

je možné se u Vás objednat na test detekce antisyfilitických protilátek z odebrané krve?

Nebo poradíte mi ve které ven. ambulanci- poradně berou pacienty bez ohledu na trvalé bydliště?
Volal jsem již do dvou v Praze, protože zde pracuji a bydlím, ale vždy padl dotaz zda spadám např. pod Prahu 2, nebo Praha – východ atd.
Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den vážený pane,
myslím, že do venerologické ambulance by neměl být problém se objednat. Například ve venerologické ambulanci Medicentrum na Praze 5 je možné se dostavit i bez předchozího objednání k vyšetření antisyfilitických protilátek. Jen pr srávnou interpretaci výsledku je nutné dodržet odstup minimálně 14dní od dobrání jakýchkoliv antibiotik celkově a ideálně být tři měsíce od posledního rizikového sexuálního kontaktu.

 

Otázka:

Pan doktor mam otázku.
Po prekonani 1 štádia syfilisu vylieceneho… Ked sa porezem môžem svojou krvou nakazit niekoho? Je mozne protilatky ipg dajak ocistit z krvi? Napr. Plazmaferezaou ? Alebo stalo sa uz niekedy ze pacientovi zmizli ipg… Infekcia bola u mňa cca 1.5 mesiaca… Musi existovať možnosť nejaká.. Ďakujem

Odpověď:

Dobrý den mladý pane,
pokud jste adekvátně vyléčen dledoporučení mezinárodní zdravotnické organizace WHO, tak nemůže krví ani pohlavním sekretem nikoho nakazit. Pouze nesmítedarovat krev ani orgány, protože až na vyjímky Vám doživotně v krvi zůstanou „paměťové“ neinfekční protilátky ve třídě IgG (ne jak mylně popisujete ipg), které ukazují na prodělanou, ale vyléčenou infekci syfilis. Není mě známo, že by se tyto protilátky měli nejakou metodou (například plazmaferézou) odstranovat. Proto se upokojte, nebuďte z tohoto nálezu vystresovaný, vy můžete mít normálně sex bez obavy, že by jste někoho jiného nakazil, stejně tak ho nenakazíte tím,že ho potřísníte vlastní krví.

 

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat