Nadějná mladá sklářka Anna Jožová z Ateliéru skla UMPRUM se představí na Venice Design Biennial 2021

Anna Jozova KETO VASES Foto Anna Pleslová
Anna Jozova KETO VASES Foto Anna Pleslová

Nadějná mladá sklářka Anna Jožová z Ateliéru skla UMPRUM představí své nejnovější projekty reagující na environmentální situaci GAIA a KETO Venice Design Biennial 2021. K účasti na této velkolepé přehlídce, jejímž tématem je Design As Self Portrait, byla oslovena přímo organizátory výstavy. 

Anna Jožová studuje v Ateliéru skla od roku 2017. Od samotného začátku sklízely její práce pozornost a zasloužený ohlas. Nebojí se experimentovat, oživovat již nepoužívané sklářské techniky nebo naopak posouvat hranice již zažitých výrobních postupů.  Jedním z prvních dokladů odvážného přístupu k tvorbě jsou lízátkové vázy Líza, kde vtipně nahradila starobylou sklářskou techniku millefiory roxovými lízátky.

Na benátském bienále se Anna prezentuje dvěma projekty, které jsou silně ovlivněny jejím osmiměsíčním studijním pobytem na Novém Zélandu. V obou pracích reaguje na křehkost a zranitelnost krajiny, ve které měla možnost pobývat.

Porcelánové vázy GAIA Anna vytvořila ještě během svého pobytu na Otago Polytechnic v Dunedinu na Novém Zélandu. Využívala v nich kombinaci transparentní glazury a sopečného písku, který posbírala na místech, která pravděpodobně vinou nepříznivých vlivů brzy zaniknou. Vázy, stejně jako krajina, jež ji inspirovala, v sobě nesou stopy eroze, praskliny, zvedající se odchlipující vrstvy, duny.

„Studnicí inspirace pro mě byl i dlouhý roadtrip, který jsem podnikla po absolvování stáže. Ten dal vzniknout projektu KETO. V tomto případě mě ovlivnil odpad. Odpad pohupující se na dnech oceánů i odpad jako takový“, přibližuje vznik černých křišťálových váz v kombinaci s drátem Anna Jožová.

Práce Anny Jožové jsou vystaveny ve SPUMA-Space for the Arts, kde je umístěna kolekce děl reagujících na téma Design As Self Portrait. Kurátorský výběr reaguje na rostoucí význam identity a způsobu, jak ji komunikujme a prezentujeme. Vázy GAIA a KETO, které v sobě nesou silnou výpověď environmentální úzkosti a popisu stavu země, kde žijeme, jsou výstižným portrétem myšlení současné mladé generace.  

 

Anna Jožová (*1996) studuje od roku 2017 v Ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla na UMPRUM v Praze. Dříve studovala Design keramiky pod vedením Antonína Tomáška na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Oboru keramiky a porcelánu se věnovala již při studiu na Střední umělecké škole Václava Hollara.
Svou tvorbu prezentovala v rámci několika výstav (London Design Fair 2018, Czech Design Week, Glassfest Karlovy Vary, Prague Design Week2019, Designblok 2019 a 2020, New Glass Selection 2021). Získala cenu za Nejlepší produkt 2019 Prague Design Week, dostala se do výběru soutěže Talente, nebo byla namontovaná na cenu Czech Grand Design v kategorii Objev roku.
V posledních letech se soustavně věnuje zejména sklářské tvorbě a designu, přičemž kombinací různých, na první pohled nesourodých materiálů a klasických sklářských technik vytváří nové unikátní objekty.


O Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce v zemi. Důkazem je množství úspěšných absolventů, kteří patří mezi respektované odborníky s prestiží přesahující hranice České republiky. Škola se dělí na katedry architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a katedru teorie a dějin umění. Jednotlivé katedry se dále člení dle své odborné specializace na ateliéry, vedené uznávanými osobnostmi české umělecké scény. Dvakrát do roku je škola otevřena veřejnosti při prezentacích studentských prací “Artsemestr“. Každoročně pořádá více než 15 výstavních akcí, z toho polovinu v zahraničí. Pražská UMPRUM, jako jediná středo a východoevropská škola, figuruje v indexech prestižních evropských a světových uměleckých učilišť. V celosvětovém hodnocení QS World University Rankings již třetím rokem obhajuje pozici mezi 50-100 nejprestižnějšími uměleckými školami světa.

 

Comments

comments

Vyhledat