Umělec a sklář Petr Stanický se představí na bienále v Londýně

copyright: Petr Stanický
copyright: Petr Stanický

České centrum  Londýn po čtyřech letech opět podpořilo umělce a skláře Petra Stanického, který se vrací do britské metropole. Se svými velkoformátovými site-specific instalacemi osloví návštěvníky prestižního London Design Biennale, na které ho jako jediného zástupce České republiky nominovala kurátorka Es Devlin. Instalaci Petra Stanického Roviny vnímání organizuje London Design Biennale za podpory Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Ministerstva kultury České republiky a Českého centra Londýn. 

 

Stanický navazuje na svůj londýnský debut z roku 2017, kdy se dvěma instalacemi v prostorách Victoria a Albert muzea uspěl na tehdejším London Design Festivalu. I letos se jeho instalace představí v prestižní lokalitě – v Sommerset House v samém srdci Londýna, pro jehož konkrétní část v západním křídle vytvořil Stanický prostorovou site-specific instalaci Roviny vnímání (Planes of Perception). Inspirovaný architekturou budovy klasicistního Sommerset House a především jeho charakteristickými okny vytvořil Stanický  instalaci, která boří naše chápání přelomu interiéru a exteriéru a má tak návštěvníkům představit nové vnímání prostoru a architektury vůbec.

 

PETR STANICKÝ:

„Vizuální intervence, kterou přináším do stávající architektury, pracuje s interiérem v několika rovinách. Jednak pracuje s oknem, jeho výraznou geometrickou formou (převýšený dutý kvádr, který je zakončený volutou), ale i se specifickým světelným průhledem, který je až teatrálně konstruovaný.“ 

 

PŘEMYSL PELA, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA LONDÝN:

London Design Biennale je první živou uměleckou událostí v Londýně se silným mezinárodním zastoupením od začátku pandemie. Bez nadsázky se dá říci, že se jedná
o znovuotevření londýnské kulturní scény.“ 

 

Instalace Petra Stanického ve formě přísné geometrické struktury a světelné interakce, společně s díly dalších třiceti umělců, silně rezonuje s turbulentní současností a zároveň přináší opětovně získaný pocit osobní i umělecké volnosti.

 

…………………………………………………………………………………………………..

 

PETR STANICKÝ (*1975) je mezinárodně etablovaný umělec a vedoucí ateliéru Design skla na Fakultě multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (2000) a studoval také na Edinburgh College of Art ve Velké Británii a Rhode Island School of Design v USA. V rámci Fulbrightova programu absolvoval postgraduální studium na New York Academy of Art v USA.

 

LONDON DESIGN BIENNALE je mezinárodní přehlídka konající se na prestižní adrese v královském paláci Somerset House. Ambiciózní výstavní projekt, který si pokládá otázky, zda a jak můžeme designem ovlivnit svět k lepšímu, představí přes třicet vybraných umělců, kurátorů a institucí. Poslední londýnské bienále v roce 2018 navštívilo více než 40 000 návštěvníků. Petr Stanický je první Čech, který se biennale zúčastní od jeho založení v roce 2016.

 

ČESKÁ CENTRA  jsou kulturním institutem, zřízeným Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Jejich hlavním posláním je šíření a podpora
dobrého jména ČR a posilování kulturních vztahů mezi zeměmi. ČC jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů – EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na 3 kontinentech – kromě Českých center spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě.                                                                                                                         
www.czechcentres.cz

 

Comments

comments

Vyhledat