FOTO: František Skála na Gauči ve Stromovce

Foto: Jiří Janda
Foto: Jiří Janda
  1. Některým lidem se daří, na co jenom sáhnou. Tak třeba František Skála. Originální výtvarník, oceněný prestižní cenou Jindřicha Chalupeckého i neméně významným Řádem zelené berušky tajemného sdružení B.K.S. (Bude Konec Světa).

  1. Svérázný zpěvák a hudebník známý z koncertů populárního MTO Universal. A nově také autor vlastního CD. Dokonce dvou najednou. To první nazvané po pravdě Debut nedávno navzdory pokročilému věku 65 let vydal s příležitostnou skupinou Třaskavá směs.

  1. Druhou současně vydanou deskou je album Pojď se mnou děvče mé, které navzdory všem trendům natočil s nefalšovanou moravskou dechovkou jménem Provodovjané. Výjimečnou příležitostí poslechnout si některé písničky naživo byl ve středu jeho koncert na letní scéně Gauč ve Stromovce.

  1. Jádro jeho kapely Třaskavá směs tvoří hráč na kontrabas Petr Tichý a Skálův hudební i výtvarný kolega, multiinstrumentalista Petr Nikl, s nímž se hvězda večera kdysi potkala ve výtvarné skupině Tvrdohlaví.

  1. Sestavu souboru doplňuje například hráč na violoncello a housle Miroslav Černý.

  1. Písničky sice občas znějí trochu jako z bigbítového zlatého fondu od 60. do 70. let, do současnosti, a možná i na samou věčnost, je ale ukotvují slova sypající se s lehkým úsměškem zpod Skálova fešáckého knírku.

  1. Nutné oficiality s tradičním „křtem“ alba se odbyly celkem rychle, hlavní zůstávala hudba a chvílemi ostatně trochu i ten tanec.

  1. Zaplněné hlediště pulsovalo životem, jeho osazenstvo si stejně jako pánové na scéně očividně užívalo tolik odkládané zábavy z dob jako „kdysi“ před všemi zákazy.

  1. Příští příležitost poslechnout si Skálu a jeho boys bude koncem srpna na festivalu Respect.

  1. Vystoupí na něm dokonce dvakrát, na jednom koncertě s Třaskavou směsí, na druhém dokonce se svou dechovkou. 

 

FOTO: JIŘÍ JANDA

Comments

comments

Vyhledat