Trojská botanická zahrada láká na slunečný víkend. Můžete vyrazit na výstavu orchidejí nebo obdivovat podzimní květy a netypické plody

 

 

Do 10. října je ve skleníku Fata Morgana k vidění výstava Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru. 

Ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě je ještě tento víkend a celý příští týden k vidění oblíbená výstava orchidejí, jež letos představuje především rostlinné bohatství Jižní Ameriky. Na návštěvníky čeká téměř tisíc orchidejí, a to jak vzácných přírodních druhů, tak pestrá škála vyšlechtěných kultivarů. I letos se koná prodej šlechtěných, ale i původních druhů orchidejí a dalších pokojových rostlin. Venkovní areál zahrady právě nyní nabízí přehlídku barev podzimních trvalek jako jsou astry, chryzantémy nebo japonské sasanky. V lesní expozici kvetou bramboříky a podzimní ocúny. V Horní zahradě se návštěvníci mohou také těšit na „mexické slunce“ tvořené asi dvaceti kultivary chilli papriček. Společně s obrovskými tykvemi – lagenáriemi je návštěvníci najdou v expozici Plodin Nového světa. Do podzimu se již také pomalu zbarvují listy javorů v Japonské zahradě.

„Ve skleníku Fata Morgana v těchto dnech vrcholí výstava, která představuje nejzajímavější orchideje z oblasti Ekvádoru a Jižní Ameriky. Přesto, že jsme expozici přesunuli na mimořáný podzimní termín, těší se opět velkému zájmu veřejnosti. V průběhu minulého víkendu do skleníku Fata Morgana zavítalo na deset tisíc návštěvníků, od začátku výstavy pak k nám do zahrady přišlo už více než čtrnáct tisíc lidí. V plné kráse se nyní představí i venkovní areál, který se pomalu převléká do podzimních barev a nabízí pestré květy podzimních trvalek i přehlídku netypických plodů, mimo jiné z oblasti Severní Ameriky,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

Poklady a barvy Jižní Ameriky ve skleníku Fata Morgana

Ekvádor je domovem více než 4000 druhů orchidejí. Obecně patří mezi země s nejvyšší biodiverzitou na světě. Velkou roli v tom hraje poloha na rovníku a jedno z nejvyšších pohoří světa, které se od mořské hladiny zvedá do výšek přes 6000 metrů. Barevná škála přírody se v této zemi mísí s koloritem domorodých tržišť a indiánskou kulturou. Květy hor i pralesů, červená ponča, pastelově zbarvené domky a pestré prádlo, které se suší kolem každé domácnosti – je to země barev a kontrastů. 

Výstava orchidejí představuje například jednu z nejvyšších orchidejí z rodu Sobralia z tropické Ameriky. V trojském skleníku je k vidění i opačný extrém. Neodmyslitelnou součástí ekvádorských orchidejí je skupina Pleurothallidinae. Většina těchto orchidejí jsou drobné rostliny, jejichž květy často měří jen několik málo milimetrů. 

Jedny z nejpůsobivějších květů na výstavě nabízí Acineta superba, jejíž mohutná květenství visí dolů, pod rostlinu. Další působivou americkou orchidejí, kterou je možné na výstavě obdivovat, je rod Brassia, jehož okvětní plátky jsou protažené v dlouhé cípy, které mohou dosahovat více než 20 cm. 

Ve skleníku je k vidění velké množství hybridů, z nichž lze zmínit například bohatě rozkvetlé orchideje rodu Cattleya a Oncidium, které mají původ v druzích z Ekvádoru.

Pestré barvy podzimu ve venkovním areálu

V rámci venkovního areálu v expozici Ornamentální zahrady, ale i v záhonech Horní zahrady právě kvetou typické podzimní trvalky jako jsou hvězdnice (astry), chryzantémy, japonské sasanky, kvetou ale i různé druhy okrasných travin. V expozici Lesa rozkvétají typické bramboříky. A v rámci celého areálu se začínají zbarvovat listy dřevin, například javorů a brslenů. Podzim se už také začíná projevovat v expozici Japonské zahrady. Právě toto období tu bývá jedním z nejkrásnějších, zabarvení listů potom vrcholí v druhé polovině října.  

Horní část botanické zahrady také návštěvníkům nabízí ukázku středoamerických a  severomaerických plodin. Například zde najdou na dvacet různých kultivarů chilli papriček. Co odrůda, to jiná barva, tvar, velikost plodů a také pálivost. Botanická zahrada letos poprvé informuje na druhových tabulkách o stupních pálivosti v jednotkách SHU.  Kromě papriček se představuje i na 34 kultivarů rajčat, z nichž některá ještě dozrávají. Kromě známých plodin tu návštěvníci najdou i ty méně známe, jako je čajot (Sechium edule), „mexická okurka“ (Melothria scabra) nebo lilek hulevníkolistý (Solanum sisymbriifolium). Rekordních rozměrů dorůstají tykve lagenárie (Lagenaria siceraria). Kromě těchto plodů jsou stále ještě k vidění květy aksamitníků, tabáku, nocenek a popínavých povijnic. Žádné z výše uvedených plodů by návštěvníci neměli otrhávat ani ochutnávat.

Lidé, kteří zavítají do Horní zahrady opět mohou s dětmi relaxovat u jezírka v expozici Mokřad a jezero, v jehož blízkosti najdou přehlídku masožravých rostlin. Jezírko bylo v uplynulých týdnech vypuštěno a podrobilo se čištění a drobným opravám. Nyní ho návštěvníci opět uvidí v plné kráse. 

 

Svou návštěvu mohou zájemci zakončit u skleničky vína na vinici sv. Kláry, kde právě nyní probíhá sklizeň letošních hroznů a která nabízí jedinečné výhledy na Prahu a podzimně se barvící Stromovku. Vinotéka na vinici sv. Kláry je otevřena od 13 do 20 hodin. 

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Novinky a další informace najdete také na

https://www.botanicka.cz/

 

 

Comments

comments

Vyhledat