Knižní novinka: B jako běžec

Kapitoly z dějin běhání přináší výpravná komiksová kniha B jako běžec, která snoubí cit pro zajímavosti i pro ironii. Jindřich Janíček zavádí čtenáře do Oxfordu padesátých let, Kalifornie let osmdesátých nebo do lesů uprostřed Tennessee, kousek od věznice, ze které utekl vrah Martina Luthera Kinga.

 

Od komiksového dokumentu vycházejícího z historických fotografií, dobových televizních záběrů či literatury se často odbíhá, třeba k běžeckým výkonům prezidentských kandidátů nebo hobitům v Pánovi prstenů.

Ilustrátor, vyhledávaný knižní grafik a komiksový autor Jindřich Janíček v poslední době musí často vysvětlovat, že sám neběhá. „Ale každý sport je dobrým odrazovým můstkem ke zkoumání doby, událostí a politiky,“ říká Janíček. „Protože sport neexistuje bokem ve společenském vakuu, nikdy nebude apolitický.“ Janíčkův pohled na události, jako byl maraton v Bostonu v roce 1982 nebo ultramaraton skrz údolí Sierry Nevady v roce 2010, souvisí s jeho dlouhodobým zájmem o americkou mytologii. „Začalo to sledováním amerických filmů a seriálů, do toho se přimíchal Neil Young, Johnny Cash, veškeré mýty o volném prostoru Severní Ameriky, o putujících hrdinech a odlehlých městech.“

Comments

comments

Vyhledat