Knižní tip: Viktor Frankl – O smyslu života / V každé krizi se skrývá příležitost

O smyslu života – V každé krizi se skrývá příležitost

autor: Viktor Emil Frankl

Vydala: Grada

 

https://www.grada.cz/o-smyslu-zivota-12651/

 

Anotace:

Nové vydání tří přednášek Viktora Frankla z roku 1946,  které shrnují celé myšlení tohoto uznávaného lékaře a psychoterapeuta. Jejich smyslem je ukázat, že život má navzdory všemu smysl – navzdory bídě, smrti, utrpení, nemoci, osudu – a je možné mu říci Ano.

Mnoho lidí po celém světě skličuje poznání, že materiální blahobyt sám o sobě není tím, co by jejich životu dávalo smysl. Viktor Frankl říká, že je to sám život, kdo nám klade otázky, na něž máme odpovídat. A jedině když na ně odpovídáme, máme možnost naplnit smysl života.

Frankl rozvíjí své základní přesvědčení, že být člověkem znamená být schopen dělat v každé situaci něco jiného. Důkazem toho jsou jeho vlastní bolestivé zkušenosti se ztrátou, hladem a strachem ze smrti, které přesto umožňovaly naději, přátelství a smysluplné zkušenosti.

V Každé krizi se skrývá také příležitost – a to prokázat svou vlastní lidskost.

 

Viktor E. Frankl (1905–1997) byl vídeňským profesorem neurologie a psychiatrie, který se – s nadhledem dalece přesahujícím rámec lékařství – zabýval antropologickými otázkami týkajícími se základů lidství. Během druhé světové války strávil tři roky v Osvětimi, Dachau a dalších koncentračních táborech. Dvacet pět let působil jako přednosta vídeňské neurologické polikliniky a založil nový psychoterapeutický přístup – existenciální analýzu, která se zařadila mezi vídeňské školy psychoterapie.

Po čtyři desetiletí cestoval Viktor Frankl po celém světě a prezentoval nespočet přednášek. Obdržel celkem 29 čestných doktorátů a bylo mu uděleno mnoho vyznamenání. Franklových 39 knih bylo doposud vydáno v 50 jazycích.

 

Comments

comments

Vyhledat