Design kolem nás: Svítidlo Quadro 

foto Adam Štěch 
foto Adam Štěch 

Se svou geometrickou mosaznou konstrukcí je svítidlo Quadro jedním z nejodvážnějších příkladů francouzského artdecového designu třicátých let. 

 

Když člověk pravidelně navštěvuje privátní byty a domy po celém světě, setká se s předměty, které často v navštívených interiérech vůbec nečeká. To je také případ mého náhodného setkání se svítidlem Quadro. Objevil jsem ho v jednom z bytů experimentálního obytného komplexu v Ivry-sur-Seine v Paříži. Kdo by v bytě původem sociálního bydlení ze sedmdesátých let čekal re-edici jednoho z nejradikálnějších svítidel pařížské avantgardy meziválečné éry? I to se ale může stát. 

 

Svítidlo Quadro navrhl pařížský designér, dekoratér, prezident Salone des Artistes Decorateurs a pedagog Jacques Adnet. Jeho kariéra trvala více jak padesát let, jeho objekty jsou synonymem moderního francouzského luxusu i odvážných inovativních řešeních. Jako kreativní ředitel interiérového studia La Compagnie des Arts Francais navrhoval exkluzivní nábytek i interiéry pro pařížskou smetánku. I přesto, že většina jeho díla se vyznačuje notnou dávkou elegance a historického eklekticismu, bylo to právě na začátku Adnetovy kariéry na konci dvacátých let, kdy též intenzívně experimentoval s novými technologickými postupy a materiály. Mezi lety 1928-1930 navrhl několik pozoruhodných kovových svítidel v progresivním mašinistickém stylu tehdy módního art deca. Tyto návrhy, včetně lampy Quadro, se vyznačují až sochařskou monumentalitou a přísnými geometrickými formami poskládanými do překvapivých forem. 

 

Quadro z roku 1928 tvoří dva různě velké čtverce z mosazných pochromovaných trubek. Zatímco menší čtverec slouží jako podstavec, větší čtverec je na každé straně opatřen trubicovitým světelným zdrojem. Kov doplňuje černý mramor Marquina. Originál z dvacátých let věrně napodobuje licencovaná re-edice, která je produkována od sedmdesátých let. Dnes jí nabízí značka Roche Bobois v limitované edici 150 kusů.     

 

        

 

Comments

comments

Vyhledat