V Berlíně proběhl nový festival Tempelhof Sounds

Jason Williamson (Sleaford Mods) foto jk
Jason Williamson (Sleaford Mods) foto jk

„Spojit lidi“ a přitom být ekologický. To bylo cílem festivalu Tempelhof Sounds, který proběhl minulý víkend v Berlíně.

Ukázalo se, že hlad po živé hudbě je obrovský a i když v Německu ještě dobíhají opatření kvůli covidu (v MHD se jezdí v rouškách, ve vlaku taky, někdo nosí roušku i v obchodě), lidi už si chtějí hrát.

Nová třídenní akce pořádaná na letišti Tempelhof proto přilákala davy. Osobně mi bylo trochu líto, že se nekonala vůbec v letištní budově, která je architektonicky nesmírně zajímavá, ale jen na letištní ploše (před několika lety, krátce po ukončení provozu na Tempelhofu, proběhl Berlin Festival a na něj se kráčelo budovou, kde byl třeba i prodej merche – na tuhle akci se šlo od metra prostě po ploše, která jinak slouží pro běžce, cyklisty a opilce).

Vypadalo to jako každý jiný letní festival – had lidí směřující k barevné bráně, kontrola lístků, náramky. Pak piva.

 

Muse, Courtney Barnett, Sleaford Mods, Anna Calvi a další mezinárodní kapely, které tohle léto brázdí festivaly. Slunečné počasí. Zálohované kelímky, řád. Špunty do uší. Wurst.

Mládež v trochu hippie oblečení, partičky kolegů, spousta plátěných tašek a sandálků.

Tím, že festival nemá historii ani není výplodem kreativního úsilí nějaké jediné osobnosti jako Transmusicales nebo Glastonbury, působila akce sice fajn a dobrá organiazce vše usnadnila, jen to bylo trochu bez někakého „koření“ navíc. Dneska má svůj dramatický příběh kdejaká sušenka, takže tu jakoby něco chybělo, ale nechybělo to nějak děsně.

Osobně mě lákali Sleaford Mods a jejich nadupaná show ukázala, že z klubů na velká pódia (byť ještě v odpoledním slunném čase) rozgodně zamířili oprávněně. O to více, že na stejné stagi hráli předtím Balthazar, kterým chyběl drajv a opravdovost, zatímco tahle anglická dvojka od začátku jela naplno. Koncert natáčela televize Arte, takže ho můžete vidět tady:

 

Lidi si užívali víkendovou náladu i hvězdy festivalu a i po akci se ozývaly pochvalné hlasy. Případné výtky byly spíše menšího rázu, jako třeba že by bylo fajn mít více vegetariánského občerstvení. za sebe dodávám, že mi tu chyběl stín. Nicméně – akce se povedla, a jelikož si Tempelhof Sounds nehrál na nějakou alternativu nebo kreativní průlom, ale byl to prostě solidní městský festival od agentury, která pořádá koncerty po celém Německu, není si reálně nač stěžovat. Už se chystá další ročník.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @tempelhofsounds


https://www.facebook.com/tempelhofsounds

http://www.tempelhofsounds.berlin/

Comments

comments

Vyhledat