TRAILER: Muréna – letní romance s ostrými zuby

14. července vstoupí do kin film MURÉNA, který na loňském MFF v Cannes získal Zlatou kameru za nejlepší debut. 
Intimní drama MURÉNA vypráví o dospívající Julii, která vyrůstá na pobřeží chorvatského moře a pokouší se vymanit z područí tyranského otce. Precizní charakterová studie rodačky z Dubrovníku Antonety A. Kusijanovic vyniká pronikavým stylem a dokonale zachycenou atmosférou léta, které pro hlavní hrdinku ukrývá zprvu nenápadnou, posléze ale zcela zásadní životní proměnu.
Režie: Antoneta Alamat Kusijanovic / Chorvatsko, Brazílie, USA, Slovinsko 2021
Kamera: Hélène Louvart
Hrají: Gracija Filipovic, Danica Curcic, Leon Lučev, Cliff Curtis
Distribuční premiéra: 14. 7. 2022
PREMIÉRA:
Českou předpremiéru měl film na MFF Praha Febiofest, slavnostní veřejná premiéra proběhne ve středu 13. července v pražském kině Edison Filmhub, po projekci bude následovat debata s populárním duem Terezie / Zuzana z podcastu Vyhonit ďábla, který prolamuje nejen sexuální tabu. Kde končí otcovská péče a začíná tyranie? Proč se mezi otci a dcerami v pubertě tak prudce mění dynamika? A jak vyjít s figurou patriarchy, který se snaží zkrotit ženský element? Je figura přísného otce mrtvá? I na to se zaměříme v následné diskusi. Premiéra Murény feat. Vyhonit ďábla | Facebook
SYNOPSE:
Julijino dospívání navenek vypadá jako dokonalá idyla. Své dny tráví na skalnatém břehu Jadranu, v útulném penzionu, který provozuje její otec Ante. Všechno se zdá být zalité sluncem a mořskou modří. Vztahy uvnitř rodiny ale mají k harmonii daleko. Ante je manipulativní, žárlivý tyran, který dává svoje rozmary tvrdě pocítit Juliji i její matce Nele. Napjatou atmosféru změní příjezd zámožného Javiera, jehož uvolněný šarm zdánlivě otupí hrany. Šaramantní cizinec nabídne Juliji možnost úniku před dusivou otcovskou autoritou, pozorný hostitel Ante ale každý její krok sleduje s rostoucí ostražitostí a záští.
Režisérka Antoneta Alamat Kusijanovic je spisovatelka, režisérka a producentka narozená v Dubrovníku a v současnosti působící v New Yorku. Kameramankou filmu byla zkušená Hélène Louvart, která má na kontě desítky nezávislých filmů a spolupráci např. s Alicí Rohrwacher (Zázraky, Šťastný Lazzaro), Agnès Vardou (Agnèsiny pláže) nebo Wimem Wendersem (Pina). Stála také za kamerou seriálu HBO Geniální přítelkyně podle stejnojmenného románu Elleny Ferrante.
Producentsky se na filmu podílel i Martin Scorsese.
NAPSALI O FILMU:
„Proudy vzpoury, žárlivosti a touhy víří třpytivé vody vynikajícího debutu Antonety Alamat Kusijanović, který získal ocenění Camera d’Or“ 
Variety
„Bezchybně natočený, intenzivní debut“  
The Times
„Napínavý debut odehrávající se na chorvatském ostrově slibuje výbušnou odměnu – a přináší“
Screen Daily

Comments

comments

Vyhledat