Designérka Anna Marešová v Prachaticích představí desetiletí tvorby svého studia

 foto Adam Dvořák
foto Adam Dvořák

Desetiletí tvorby úspěšného studia Anna Marešová designers připomíná nová výstava v Galerii Neumannka v Prachaticích, která startuje 29. července a potrvá do 28. září.

Designérka Anna Marešová se do povědomí veřejnosti zapsala kolekcí erotických pomůcek pro ženy, která zaujala svojí čistou estetikou a precizním provedením. Z původně studentské práce vznikla značka Whoop·de·doo a výrobky mladé designérky posbíraly řadu ocenění, včetně Red Dot Award a Národní ceny za studentský design.

foto Adam Dvořák

Přestože měla možnost pracovat v zahraničních studiích, rozhodla se v roce 2012 pro založení vlastní designerské značky Anna Marešová designers. Pozornost upoutala například svým návrhem vyhlídkové tramvaje pro Prahu T3 Coupé nebo kolekcí šperků inspirovanou drátkem z šampaňského pro českou značku Mooyyy.

Ve své tvorbě klade Anna Marešová důraz na lokální výrobu a řešení ohleduplná k přírodě. Ostatně recyklace bylo i téma její disertační práce. „Design vnímám jako technický a užitný obor, a proto vždy pracuji s myšlenkou na koncového uživatele. Také je pro mě důležité, aby všechny naše projekty byly v souladu s filozofií udržitelnosti,“ říká mladá designérka, jejíž menstruační kalíšek byl na právě probíhající výstavě ECO hodnocen dle SDGs parametrů jako nejlepší ze všech vystavovaných produktů.

Slovo designers v názvu studia pod sebou skrývá řadu kolegů, se kterými Anna Marešová spolupracuje. Jsou to designér Sergej Kuckir, designér Lukáš Blažek, grafický designér Jiří Toman, designér Tomáš Chludil, fotograf a grafický designér Adam Dvořák, video maker Martin Bražina, režisérka Klára Jakubová a další.

foto Adam Dvořák

Průřez tvorbou studia Anna Marešová designers si mohou návštěvníci prohlédnout v Galerii Neumannka v Prachaticích, která dlouhodobě vystavuje práci špičkových českých i zahraničních designérů. „Anna Marešová patří k nejvýznamnějším českým tvůrcům, kteří se zaměřují na užitný design. Přichází s neotřelými nápady a cílevědomě postupuje k jejich uskutečnění. Nebojí se riskovat a zároveň odmítá kompromisy, které by byly proti jejímu přesvědčení,“ popisuje Jakub Nepustil z Galerie Neumannka. Vernisáž se koná 29. července a výstava bude k vidění do 28. září.

Aktuálně Anna Marešová pracuje na projektu návrhu lanovky na Petřín. Jedná se o mezinárodní soutěž, probíhala koncem minulého roku, ale nečekaně byla přerušena a nyní znovu vyhlášena. „Zadání bylo hodně limitující co do technických požadavků i ekonomického aspektu. Ale já jsem zvyklá řešit návrhy komplexně. Mezi požadavky mimo jiné bylo rozšířit výhled na město, navýšit kapacitu a dodržet bezbariérovost,“ vysvětluje Anna Marešová, která věří, že návrh jejího studia porotu zaujme.


Výstava tvorby Anny Marešové, která se nese pod heslem A tramvají to začalo… , probíhá v Galerii Neumannka v Prachaticích až do 28. září.

Comments

comments

Vyhledat