Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

Divadlo Na zábradlí: Hamleti / Foto KIVA
Divadlo Na zábradlí: Hamleti / Foto KIVA

Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. Uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase.

Pražské Divadlo Na zábradlí zahájí v září již 65. sezonu a pro návštěvníky chystá nejen nové inscenace, ale i bohatý doprovodný program. Už v září se diváci dočkají zahájení sezony s tradičním přeplaváním Vltavy, ale také jubilejní 100. reprízy oblíbených inscenací kmenového režiséraa Jana Mikuláška  Hamleti a Požitkáři s patřičnými oslavami. V následujících měsících pak bude na repertoár divadla uvedeno několik výjimečných a na české scéně dosud nevídaných děl.

První premiérou sezony bude nová inscenace Jana Mikuláška Medvěd s motorovou pilou a jiné podivuhodné příběhy, tentokrát na motivy krátkých povídek finské autorky Rosy Liksom. Ve spolupráci s dramaturgem Borisem Jedinákem uvede v listopadu Mikulášek hudebně-scénickou koláž povídek na téma zdánlivě běžných životních situací, které však autorka podává s krutou upřímností a notnou dávkou černého humoru. Novinka Divadla Na zábradlí slibuje netradiční zážitek i z hlediska samotného scénického tvaru – členové uměleckého souboru se divákům představí také jako hudebníci a pod vedením herce Vojtěcha Vondráčka doprovodí hereckou akci autorskými písněmi.

V druhé premiéře sezony se stejně jako v legendární inscenaci Zlatá šedesátá bude tvůrčí tým zabývat osobností filmového režiséra a scenáristy Pavla Juráčka. Tentokrát však půjde o pohled z opačné strany – na rozdíl od „Šedesátek“, které jsou dramatizací Juráčkových deníků, vychází režisérka Anna Klimešová a dramaturg Petr Erbes z bestselleru O Pavlovi, jehož autorkou je Juráčkova třetí manželka Daňa Horáková.

Také v druhé polovině sezony čekají diváky Divadla Na zábradlí neotřelé divadelní zážitky – mezi novinky této pražské scény bude patřit inscenace s komorním obsazením s názvem Skokani. V podání dlouholetých členů divadelního souboru Petra Čtvrtníčka a Jakuba Žáčka bude na jevišti Divadla Na zábradlí poprvé uveden dramatický text úspěšného českého spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše, který svou novou hru píše hercům přímo na tělo. V červnu pak na Zábradlí vznikne další z adaptací velkých děl světové literatury – tentokrát půjde o román Lva Nikolajeviče Tolstého Vzkříšení v dosud na české scéně neuvedené dramatizaci německého dramatika Armina Petrase a v překladu ředitele Divadla Na zábradlí Petra Štědroně. Režisér Jan Mikulášek tak naváže na svou režii Balzacových Ztracených iluzí a představí pražskému publiku palčivě aktuální kritiku ruské společnosti na pozadí bolestivého milostného vztahu. Poslední projekt Divadla Na zábradlí v nadcházející sezoně vznikne ve spolupráci s mladým režisérem a nedávným absolventem Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU Štěpánem Gajdošem, který na Zábradlí přinese čerstvý vítr v podobě imerzivní inscenace.

V sezoně 2022/2023 plánuje Divadlo Na zábradlí pokračovat v doprovodných programech – chystají se diskuze a dramaturgické úvody, ale také nové díly podcastu Úrodná půda či Kulisa, které budou nově vznikat živě ve formátu otevřených posezení se zaměstnanci divadla.

Více informací i aktuální program najdete na stránkách divadla a facebooku: 
http://www.nazabradli.cz/cz/
https://www.facebook.com/nazabradli

Comments

comments

Vyhledat