Přemysl Krejčík vydává knihu o násilí, šikaně a touze zapadnout

Srab. Tak se jmenuje nová kniha spisovatele Přemysla Krejčíka, který do literatury vstupoval v roce 2015 básnickou sbírkou Křehké nepřenášet a účastí na kolektivním románu Šest nevinných. V roce 2019 mu vyšel thriller z hiphopového prostředí Malej NY, za nějž byl nominován na Cenu Jiřího Ortena, a o dva roky dieselpunkový román Čokoláda pro wehrmacht. Románem Srab se Krejčík vrací do prostředí hudby a ambiciózních kapel, jejich prostřednictvím však vypráví krutý příběh o pozérství, násilí, šikaně a jejich následcích, tedy o tématech v současné době ostře sledovaných a rezonujících společností.

Krejčík se zaměřil na téma šikany mezi blízkými lidmi, které podle něj není zatím v české literatuře dostatečně zpracované. Především se ponořil do zkoumání šikany psychické, která podle jeho názoru nebývá často reflektována.

„Když se mluví o násilí, nejprve většinu lidí napadne to fyzické. Druhá na řadě může být psychická šikana a násilí, nezřídka vycházející z nějakých předsudků, společenských stereotypů a tak dále. Když se ale bavíme o násilí třeba mezi blízkými — což je hlavní téma Sraba —, přijde mi, že se zapomíná i na to zdánlivě nevinné, plné situací, které je okolím považované za normální a nijak nebezpečné. Celé to může často navenek vypadat jako drobnost, jež vyšumí v zapomnění, hned jak lidi dospějí. Jenže ty následky můžou být obrovské, obzvlášť když chybí opora a ta situace trvá podstatnou část života,“ popisuje spisovatel.

Z jednoho úhlu pohledu tak román vypadá jako vážné zamyšlení nad problémovými situacemi, s nimiž se může potkat každý — a které mají dost velkou váhu na to, aby člověka ovlivňovaly celý život. Románu ale nescházejí ani humorné prvky. „Věřím, že je alespoň někteří čtenáři dokážou objevit. Srab je totiž plný bizarních postav, které výrazně zasahují do děje,“ popisuje Přemysl Krejčík.

První verzi románu Srab napsal už v roce 2019, tedy v době, kdy teprve čekal na vydání knihy Malej NY, první, která mu vyšla v nakladatelství Host. „Téma mám většinou v zásobě, což ale neznamená, že by se někdy v průběhu tvůrčího procesu úplně nezměnilo. Většinou spíš nějakou dobu hledám, jak to které uchopit. Občas se stane, že rozepíšu tři romány, které po deseti až dvaceti stranách vzdám, než konečně rozepíšu ten, ve kterém se ztratím a mám chuť ho dokončit, což taky udělám,“ dodává.


 

Knihu Srab spisovatele Přemysla Krejčíka vydává Host

www.hostbrno.cz │ Facebook │ Instagram

Comments

comments

Vyhledat