Žádný vandalismus: graffiti vnáší do pražských sídlišť umění i osvětu

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

V ulicích pražských sídlišť jste si v poslední době mohli všimnout nově vznikajících velkoformátových maleb. V reakci na nevzhledné výtvory vandalů se totiž systematicky začaly zkrášlovat takzvané výměníkové stanice, které rozvádí teplo do domácností.  

Společnost Pražská teplárenská, která výměníkové stanice spravuje a vlastní, se rozhodla investovat do jejich mnohdy neutěšené vizuální stránky a navázala spolupráci s mladými umělci. Ti svými výtvory nejenom zvelebují sídliště, ale navíc představují veřejnosti i světlou stránku graffiti.

Jedna z plánovaných maleb byla realizována tento víkend na sídlišti v pražských Bohnicích, v rámci Mistrovství České republiky BMX. Její autoři, umělci s přezdívkami Crazy Chak a Domino, ve svém díle pracovali právě s motivem sportovních bikerů a s abstraktním pozadím, které barevně přizpůsobili okolnímu prostoru.

Budka zároveň vizuálně asociuje kamufláž a připomíná tak vojenské bunkry na Šumavě. Toho si všímají i kolemjdoucí, kteří na to často reagují,” dodává výtvarník Domino.

Domino vystudoval fotografii na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a fotografii často používá i ve své graffiti tvorbě, které se věnuje už od roku 1995. Ve volném čase organizuje i kreativně edukativní workshopy pro základní školy.

Děti učím o graffiti hlavně přemýšlet. Chci, aby si uvědomily, že v umění nic není jednoznačně špatně, nebo dobře. Snažím se, aby vnímaly veřejný prostor a aby se naučily, že ke každé tvorbě vede hlavně legální cesta a ne poničené historické památky,” vysvětluje Domino.

Druhý autor bohnické malby Crazy Chak se graffiti věnuje od roku 1994. Jako otec dvou dětí postupně opustil adrenalin, přešel k legální tvorbě a podobně jako Domino se věnuje i osvětě v podobě workshopů a seminářů.

Jsem rád, že Pražská teplárenská umožňuje tento druh realizací. Městský prostor je zaplněn agresivní reklamou a nelegálním graffiti. Prostor pro tvorbu někde uprostřed je omezený a málokdo se veřejným prostorem z tohoto úhlu zabývá,” dodává Chak.

K samotné tvorbě výměníkových stanic přibyly nově i workshopy pro děti a místní obyvatele. “Je to cesta, jak navázat s lidmi dobré vztahy a ukázat, že graffiti není pouze vandalismus,” říká jedna z produkčních, která s umělci dlouhodobě spolupracuje. Sprej si tu můžete vzít do ruky i vy a zdarma si vyzkoušet, jaké to je být v kůži graffiti umělce. Workshopy se budou konat v průběhu letních měsíců a o termínu se včas dozvíte z kalendáře Městské části Praha 8.

Comments

comments

Vyhledat