Rolling Stones: Koncert roku?

Kdo by v nebývalé záplavě koncertů slavných kapel, které se na Česko nahrnuly právě v těchto dnech, sázel na jistotu a výjimečný zážitek čekal právě u Rolling Stones, rozhodně by se vůbec nezmýlil. Všechna (hudební) očekávání v tomto případě vyšla naprosto na jedničku a řeči o koncertu roku nejsou mimo mísu.

Slavná čtyřka (doplněná o řadu hostujících kolegů) nastoupila na scénu krčící se na travnaté letňanské letištní ploše pod čtyřmi obrovskými na výšku postavenými projekčními plochami asi čtvrthodinu před tím, než kdesi za pódiem zapadly za obzor poslední paprsky letního slunce. A navzdory svému pokročilému věku neúnavně jela po následující dvě hodiny, během nichž publiku naservírovala dvě desítky vesměs slavných hitů a nepochybně jimi vyhnala z jejich nor poslední místní sysly.

Vyháněla je úvodní Street Fighting Man, Tumbling Dice, dylanovkou Like a Rolling Stone se skvostnou foukací harmonikou frontmana Micka Jaggera, Honky Tonk Woman atd… Všechno bylo se skvělým zvukem a díky účinné a nijak přeplácané projekci o tom, co se děje na pódiu, dobře věděli i slyšeli taky lidi v zadních řadách.

Muzikanti se sice mezi písničkami nezdržovali žádnými dlouhými proslovy, přesto bylo zřejmé, že moc dobře vědí, kde hrají a co pro české publikum znamenají. Když se Jagger, který za pár dní oslaví vzhledem ke své živelnosti a pohyblivosti neuvěřitelné pětasedmdesátiny, po druhé písničce na chvíli zastavil, spustil hned po česku. „Ahoj Praho, ahoj Česká republiko!“ pozdravil publikum způsobně v pátém pádu a po celý večer si dával velký pozor na správnou výslovnost pro něj jistě zcela nesrozumitelné řeči.

Byly to sice drobnosti, ale potěšily. Třeba hledání podobnosti mezi fanoušky vybranou písničkou Under My Thumb a českou lidovkou („Do you know Pec nám spadla?), jejíž kousek navíc zabroukal. Když potom říkal „Je super být zase v Praze,“ neznělo to vůbec jako fráze.

„Bavíte se?“ zaznělo po půldruhé hodině setu. Jak jinak by to asi šlo… Bavili se jak místní, tak spousty turistů ze všech koutů světa, i motorkáři, kteří se do Prahy sjeli na svůj obří sraz. Při debatách o muzice („Je to skvělý!“) se vzájemně mísily všechny zmíněné sociální skupiny. Ve frontách na občerstvení na to lidi měli času dost.

Závěr večera patřil hitům jako Start Me Up a Brown Sugar, pak přišly dva přídavky. Přesně po dvou hodinách a třech minutách od začátku dozněly poslední tóny nejslavnějšího hitu (I Can Get No) Satisfaction a noční oblohu prořízly rachejtle a ohňostroje. „Uvidíme se brzy,“ slibovala kapela na projekcích pod svým klasickým logem s vyplazeným jazykem.

Rolling Stones, Letiště Letňany, Praha
4. července 2018
support: Gotthard, Pražský výběr
setlist:
Street Fighting Man, It’s Only Rock ‚N‘ Roll (But I Like It), Tumbling Dice, Ride ‚Em On Down (Jimmy Reed cover), Under My Thumb, Like A Rolling Stone (Bob Dylan cover), You Can’t Always Get What You Want, Paint It Black, Honky Tonk Women, You Got The Silver, Before They Make Me Run, Sympathy For The Devil, Miss You, Midnight Rambler, Start Me Up, Jumpin‘ Jack Flash, Brown Sugar, Gimme Shelter, (I Can’t Get No) Satisfaction

 

Comments

comments

Vyhledat