Jo Nesbø míří do Česka, poleze v horách

Oceňovaný král severské krimi Jo Nesbø přilétá 24. 10. 2022 do Prahy. U příležitosti vydání knihy Krysí ostrov a další povídky (449 Kč, Kniha Zlín) se setká se svými čtenáři na besedě s autogramiádou a po boku špičkového lezce Adama Ondry se vydá zdolat moravské skalní stěny.

Jo Nesbø je známý především díky svým knižním thrillerům s detektivem Harrym Holem. Je však autorem i několika samostatných románů, knížek pro děti s hlavním hrdinou doktorem Proktorem a povídkových knížek. Po souboru Žárlivost a jiné povídky nyní vyšla jeho další sbírka – Krysí ostrov a jiné povídky. A právě kvůli ní bude Jo Nesbø od 24. do 27. října k zastižení v Česku.

Svérázný kriminalista Harry Hole se do povědomí čtenářů razantně zapsal hned svým prvním případem v knize Netopýr. Prvotina Joa Nesbøho v roce 1997 zaznamenala nevídaný úspěch. Její autor za ni získal cenu Rivertonprisen, kterou uděluje Klub Riverton za nejlepší literární nebo dramatické počiny s kriminální tematikou a Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román. Jeho knihy byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Nyní Jo přilétá do Prahy, aby propagoval svoji novou povídkovou knihu Krysí ostrov a další povídky.

Tato kniha je vybroušenou sbírkou dystopických příběhů. Pomsta a spravedlnost, láska až za hrob a palčivá nenávist. Oko za oko, zub za zub. Vyprávění o odplatě z postpandemické Ameriky, zpověď vědce, který objevil lék proti stárnutí, střet zabijáků připomínající šachovou partii, soupeření dvou mladíků o tutéž dívku a synův boj s otcem o dědictví. Mrazivé příběhy ukazují nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. Spolehnout se dá už jen na rodinu a blízké přátele – a někdy ani to ne.

Jo Nesbø / Foto Thron Ullberg

V rámci prezentace knihy Krysí ostrov a další povídky se uskuteční tisková konference, na kterou bude navazovat debata se čtenáři a autogramiáda. Tisková konference se bude konat 25.10. od 11 hod do 11:50 hod v kině Edison Filmhub, Jeruzalémská 2, Praha 1. Moderátorem bude pan Martin Veselovský. Od 16 hod představí na stejném místě Jo Nesbø knihu svým čtenářům. Součástí setkání bude debata s autorem a od 17 hod bude následovat autogramiáda. Vstupenky na diskusi a autogramiádu je možné zakoupit již nyní na Jo Nesbo – debata a autogramiáda.

Další den se Jo Nesbø přesune na Moravu, aby ve společnosti českého reprezentanta v boulderingu Adama Ondry vyzkoušel náročnost našich skal. Jo se boulderingu aktivně věnuje něco málo přes 10 let. Jak se nám již v minulosti svěřil, trénuje třikrát až čtyřikrát týdně. Během dvou let by se chtěl zlepšit natolik, aby vylezl obtížnost 8a. Což je velmi obdivuhodné. Tvrdí, že pro lezectví nemá žádné nadání a kromě toho, že se trochu bojí výšek. Lezení je pro něj tedy i způsob, jak si vyzkoušet své mentální způsob, jak si vyzkoušet své mentální limity. A rozhodně je díky němu ve výborné fyzické kondici.

Večer se společně s Adamem Ondrou podívá na projekci dokumentárního filmu Adam Ondra:
Posunout hranice. Snímek společnost Bontonfilm uvede do kin již 27. října 2022.

 

 

Comments

comments

Vyhledat