Výběrový second hand 1981 slaví 5 let a otvírá nové prostory

Barbora Vilišová a David Homola, zakladatelé 1981
Barbora Vilišová a David Homola, zakladatelé 1981

Second hand 1981 se stal za 5 let svojí existence synonymum pro dostupné a výběrové kousky z druhé ruky. Za dobu trvání projektu prošlo second handem David a Barbora víc jak 150 tisíc kusů oblečení. Zakladatelé projektu si k narozeninám nadělili nové karlínské studio, které pomůže najít nový domov až 5 tunám starého oblečení za měsíc. 

Chceme dál snižovat poptávku po novém oblečení

Na eshopu second handu najdou fanoušci v současnosti asi 100 kusů starého oblečení každý den. “Vintage oblečení pro nás není jen způsob, jak originálně a dostupně zaplnit lidem šatník. Naším cílem je vdechnout starým kouskům nový smysl,” říká spoluzakladatelka Barbora Vilišová. A za pět let existence už projekt stačil zachránit přes 150 tisíc kusů nepotřebného oblečení. “Ty ve 100% stavu najdete na našem eshopu a pop upech, u nedokonalých kousků přemýšlíme, jak je co nejlépe zužitkovat, proto jsme třeba vytvořili DIY kolekci Zachraň oblečení,” doplňuje filozofii projektu David Homola. 

Nově 5 tun oblečení měsíčně

Aby se do oběhu vrátilo ještě více oblečení, otevírá letos dvojice podnikatelů vedle nuselského obchodu i rozsáhlé studio sídlící v industriálním karlínském prostoru. To dokáže zpracovat až 5 tun nevyužitých kousků za měsíc. “Náš cíl do budoucna? Dlouhodobě dál snižovat poptávku po novém oblečení,” odkrývá Barbora plány projektu. Vedle nového studia a dalšího obchodu chce dvojice pokračovat v sérii návštěvnicky úspěšných pop upů. “Naše akce přilákají vždy spoustu fanoušků a to nejen v Praze, ale třeba i na festivalu KVIFF nebo ve větších českých městech,” říká David s tím, že už uspořádali na 100 podobných akcí. 

Narozeninový pop up & party

1981 slaví narozeniny už tuto sobotu 15.10. 2022 od 10 do 21 hodin v nuselském obchodě v Oldřichově 31, kde fanouškům představí podzimní vintage kousky. Váš nový trench si můžete užít za doprovodu DJs nebo se skleničkou naturálního vína od Winegeek. Ruce vám zahřejí i pizza od Slice Slice Baby nebo nové tetování od tatérky Žvejky (@tetovackyzezvejkacky). 

Co je 1981

Za úspěchem 1981 stojí Barbora Vilišová a David Homola, kteří second hand založili jako reakci na to, kolik zbytečného oblečení se na světě vyprodukuje. Udržitelné módě se věnují od roku 2014, kdy nejprve založili značku WINWINLOVE. Po minimalistickém WWL dali vzniknout second handu 1981, který umožňuje vrátit zpátky do oběhu mnohem více kousků. 1981 funguje převážně jako online obchod, kde najdete přes 100 nových kousků každý den. Fanoušci offline nákupů mohou zajít do nuselského obchodu nebo na pravidelné pop upy. Nově chystají 1981 otevření karlínské pobočky.

 

 

Comments

comments

Vyhledat