Dosud nevystavené malby Michala Škody jsou k vidění v olomoucké Telegraph Gallery

Kurátorka Silvia L. Čúzyová ve spolupráci s autorem a Telegraph Gallery, připravili výstavu Topografie samoty umělce Michala Škody. Autor zde představuje díla vzniklá v letech 2020 až 2022, která dosud nebyla nikde vystavena. Zahájení výstavy se uskutečnilo ve čtvrtek 25. května. V olomoucké Telegraph Gallery bude k vidění do 10. srpna. 

Michal Škoda je známý především jako sochař, velice důležitá je pro něho kresba a médium autorské knihy, dlouhodobě se však věnuje také malbě, přesněji řečeno obrazu jako takovému. Pro autora je typické, že v malbě zkouší různé přístupy a pracuje s různými materiály. Protentokrát umělce svedl klasický formát malby na plátně. Abstraktně a geometricky reflektuje a vizualizuje pojmy, jako jsou vztahy, vymezení a prázdno. 

Silvia L. Čúzyová o výstavě

K základním pilířům Škodovy malířské tvorby patří transformace jednoho typu obrazu do jiného. Autor vytváří precizní kompozice, volí klidné formy a barvy, nevyužívá figuraci ani explicitní naraci. Specificky zachycuje skutečné prostředí a prožitky, přesto je nelze spojovat s konkrétním okamžikem či místem. Pro autora je typické, že svá plátna nepojmenovává, pouze je čísluje. Díky tomu je možné sledovat, jak se jeho myšlenky materializují a malířské záměry proměňují v čase. 

Ve zkratce lze říci, že Škodovy malby na plátně prošly od překvapivé barevnosti a osobnějších obsahů ke zdrženlivému geometrickému stylu v černobílé barvě a odstínech šedé. Zkušenost je v nich redukovaná do abstraktní formy geometrické imprese, díky níž umělec sdílí požitek z preciznosti, řádu a harmonie. Výstavu doplňují také dva nejnovější sochařské objekty, jež rámcují Škodovu kolekci černých objektů.

Praktické informace

Výstavu doprovází katalog, který bude možné zakoupit na pokladně Telegraph Gallery nebo na e-shopu. Komentovaná prohlídka s autorem a kurátorkou Silviou L. Čúzyovou se uskuteční 22. června v 18 hodin. Telegraph Gallery je otevřena úterý až pátek od 9 do 19 hodin, sobota až neděle od 10 do 18 hodin. 

MICHAL ŠKODA: TOPOGRAFIE SAMOTY
25. 5. – 10. 8. 2023 (vernisáž 25. 5. 2023 v 18 hodin)

Kurátorka: Silvia L. Čúzyová
Grafický designér: Jakub Kovařík

TELEGRAPH GALLERY

Jungmannova 4, Olomouc
www.telegraph.cz

Comments

comments

Vyhledat