Udusit se kvašeným rejnokem. Časopis Plav je tentokrát věnován Islandu

Eiríkur Plokk / Foto Baldur Pan
Eiríkur Plokk / Foto Baldur Pan

Představení pátého letošního čísla časopisu Plav věnovaného současné islandské literatuře proběhne v pátek 30. června v patře Rybárny Skautského institutu (u vstupu doleva po schodech, sledujte islandské šipky).

Program, ne nutně v tomto pořadí: rychlokurz islandštiny s překladatelkou Lucií Koreckou, voiceband pod taktovkou maestra Richarda L. Kramára a tombola o tematické (islandské) ceny – k tomu průběžně: 69 klišé o zemi lidnaté jako Brno (tj. o Islandu: kæfandi á gerjuðum stingray). Nenechte si ujít! Večerem provede a obsah čísla průběžně představí jeho odpovědná redaktorka Kateřina Konrádová.

FB event: https://www.facebook.com/events/1455885308577049/

ilustrace: Matěj Lipavský

Eiríkur Örn Norðdahl: Báseň o stravovacích návycích (přel. David Šimeček)

(…) Nacisté jsou často vegetariáni, kteří jedí spoustu kyselého zelí, mnohdy jim exotičtější jídla chutnají víc, než by si přáli nebo než přiznávají, pokud jde o chuťové pohárky, mají je nacisté úplně obyčejné a jejich názor na to, jací sionisté dělají nejlepší falafely, je stejně platný jako názor kohokoli jiného; Arabové nemohou vědět všechno a nejedí pečený bůček s petrželovou omáčkou, to dělají Dánové, pořádní Dánové z Dánské lidové strany, co jezdí na kolech Christiania, kouří cigarety Prince a nosí tetování s dánskou vlajkou. Ať už to má jakýkoli důvod. Všichni Švédové, které znám, mají alergii na lepek a/nebo intoleranci laktózy a/nebo jsou vegani, zvláště finští Švédové, zvláště ti, co jedí kynutý chléb a ne kváskový, zvláště ti, co pijí hodně piva a vyrůstali v neúplných rodinách v oblastech, kde se nyní mluví přistěhovaleckou švédštinou; Němci jedí velké párky na malých papírových talířcích u zastávek metra v Berlíně a splachují je pšeničným pivem a majonézou, která se vyrábí v továrně, kde deset tisíc bavorských učitelek pracuje na směny, ve dne v noci, a solí majonézu svými slzami; říká se, že kubánské doutníky Montecristo získávají svou jedinečnou chuť tak, že jsou baleny na stehnech čistých panen; feta není feta, pokud kozu nedojí Řek, a skyr není skyr, pokud se nevyrábí na neúrodném skalisku v Atlantském oceánu, a wasabi skoro nikdy není wasabi, nýbrž jen zeleně obarvený křen; statisticky vyrůstali homosexuální muži v náruči vegetariánů a jedli tam spoustu čerstvých ryb, právě vykuchaných a pečlivě uvařených. Ať už to má jakýkoli důvod. Komunisté tvrdili, že lidé se mohou živit bramborami a čistým vzduchem, ale pak se Sovětský svaz rozpadl a dnes není možné nijak odlišit komunistu od vegana kouřícího trávu se sójovým latte v bačkorách; v Grónsku nikdo nejedl zeleninu po tisíce let, maximálně pár borůvek, a na jiném a menším ostrově přežíval Robinson Crusoe do velké míry na želvích vejcích s hrozivými následky pro místní faunu, protože Crusoe potřeboval proporcionálně stejné množství želvích vajec, jako mrazicí trauler potřebuje tresčích filet.

Comments

comments

Vyhledat